Ciasto śliwkowo-gruszkowe – przepis Ewy Wachowicz

 

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • 30 dag wydrylowanych śliwek
  • 6 twardych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

Kruszonka:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru 8 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Opis przygotowania dania ciasto śliwkowo-gruszkowe :

Zaczynam od kruszonki, gdyż tylko dobrze schłodzone ciasto bez problemu uciera się na tarce. Wszystkie składniki połączyłam, wyrobiłam, owinęłam folią i schowałam do lodówki.

W rondlu o szerokim dnie ułożyłam wydrylowane śliwki. Zalałam wodą z cukrem, postawiłam
na ogniu i podgrzewałam aż puściły sok. Gruszki obrałam, przekroiłam na pół, usunęłam gniazda nasienne, dodałam do śliwek i zostawiłam na małym ogniu, by nabrały różowego koloru.

Cukier i cukier waniliowy utarłam z masłem (można dać margarynę). Stopniowo dodałam jajka, oliwę i śmietanę. Dosypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam na puszystą masę. Na końcu dodałam pomarańczowy likier.

Ciasto przełożyłam do foremki (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Owoce odsączyłam, wyłożyłam na ciasto – na przemian gruszki i śliwki. Na nie starłam zimną kruszonkę (na tarce). Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka pięknie się zarumieniła).

 

Przepis nadesłany przez program „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...