Ciasto śliwkowo-gruszkowe – przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- ½ kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego
- 30 dag wydrylowanych śliwek
- 6 twardych gruszek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag cukru 8 dag masła
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Opis przygotowania dania ciasto śliwkowo-gruszkowe :
Zaczynam od kruszonki, gdyż tylko dobrze schłodzone ciasto bez problemu uciera się na tarce. Wszystkie składniki połączyłam, wyrobiłam, owinęłam folią i schowałam do lodówki.
W rondlu o szerokim dnie ułożyłam wydrylowane śliwki. Zalałam wodą z cukrem, postawiłam
na ogniu i podgrzewałam aż puściły sok. Gruszki obrałam, przekroiłam na pół, usunęłam gniazda nasienne, dodałam do śliwek i zostawiłam na małym ogniu, by nabrały różowego koloru.
Cukier i cukier waniliowy utarłam z masłem (można dać margarynę). Stopniowo dodałam jajka, oliwę i śmietanę. Dosypałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam na puszystą masę. Na końcu dodałam pomarańczowy likier.
Ciasto przełożyłam do foremki (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Owoce odsączyłam, wyłożyłam na ciasto – na przemian gruszki i śliwki. Na nie starłam zimną kruszonkę (na tarce). Piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka pięknie się zarumieniła).
Przepis nadesłany przez program „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.