Ewa Wachowicz: Ciasteczka słoneczka
Składniki na ciasteczka słoneczka:
Masa:
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki mocnej kawy
- 1 kieliszek spirytusu
Lukier
- 2 białka
- 200g cukru
Ciasto:
- 400g mąki
- 250g masła
- 2 żołtka
- 1 łyżka śmietany
- 20 dag wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki
na 2 godziny. Wyjać, rozwałkować (podobnie jak na pierogi, na grubość 2-3 mm). Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej „literatki“.
Białka z cukrem ucierać aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec
w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok 15 minut, aż lukier się zrumieni. Wyjąć, odstawić
do wystudzenia.
Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać krem jajeczny. Ucierać, aż się połączą. Wymieszać spirytus i kawę (lub dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, rozrobione
w minimalnej ilosci wody). Zamiast spirytusu można dać 2 kieliszki winiaku, ale ryzykujemy, że masa będzie zbyt rzadka. Z kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.
Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciastkiem lukrem
na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.