Espresso tonic – najmodniejsza kawa lata, idealna na upały!

Nie wyobrażasz sobie popołudnia bez filiżanki małej czarnej albo gęstego, mlecznego latte, ale wysokie temperatury zniechęcają Cię do picia gorącej kawy? Przedstawiamy przepis na zimny, orzeźwiający i wyjątkowo modny w ostatnich tygodniach Espresso tonic!

Jeszcze niedawno miłośniczki kawy pitej na zimno gorączkowo szukały przepisu na frappucino z awokado, serwowane jak na razie tylko w koreańskich kawiarniach sieci Starbucks. Kiedy zostaliśmy zalani powracającymi falami upałów, instagramowe konta zdeklarowanych kawoszy, a także karty menu polskich kawiarni zdominował jednak równie apetyczny, lecz dużo bardziej orzeźwiający Espresso tonic. Podpowiadamy, jak przygotować ten modny kofeinowy napój we własnej kuchni w zaledwie parę minut!

fot. Julia-D-Alkmin-unsplash.com

Espresso tonic – najmodniejsza kawa lata, idealna na upały!

Przepis na Espresso tonic został skomponowany już kilka sezonów temu. Dopiero w tym roku ten zimny, kawowy koktajl zaczął się jednak cieszyć prawdziwą popularnością. Na pierwszy rzut oka butelka schłodzonego toniku i wystudzone, czarne jak smoła, espresso w tyglu nie wydają się wprawdzie obiecującym połączeniem. Nie dajmy się jednak zwieść pozorom! Klasyczne gorzkie smaki, którymi poszczycić się mogą oba napoje potrafią doskonale przenikać się i uzupełniać, a ich podwójna moc nie tylko przypadnie do gustu wszystkim koneserom wytrawnych smaków, ale też zapewni pijącym prawdziwy zastrzyk energii, czego raczej nie można się spodziewać po pienistych latte, ozdabianych smugami słodkich syropów.

Dodatkowe, aromatyczne nuty zapewnia temu napojowi „spryskanie” szklanki zestowaną skórką cytryny lub pomarańczy.

 

Jak zrobić Espresso tonic?

 

Składniki (na 1 kawę):

  • 100 ml schłodzonego toniku (dowolnej marki),
  • podwójne espresso,
  • kilka kostek lodu
  • plasterki, połówki bądź zestowana skórka cytryny lub pomarańczy.

Sposób przygotowania:

„]

Spryskaj szklankę sokiem z cytryny lub pomarańczy, a następnie wrzuć do niej lód i zalej go tonikiem. Teraz bardzo powoli i ostrożnie, wąskim strumieniem wlej do środka espresso. Powinnaś otrzymać dwie odrębne warstwy napoju. Na końcu ozdób szklankę plasterkiem wybranego cytrusa.

Gotowe!

 

Przed samym wypiciem wymieszaj obie warstwy długą łyżeczką lub mieszadełkiem. Jeżeli mimo wszystko nie wyobrażasz sobie picia gorzkiej kawy, opcjonalnie możesz osłodzić napój owocowym syropem (np. o smaku mango).

 

A czy Wam udało się już skosztować Espresso tonic? Jeśli nie, wypróbujcie nasz przepis i napiszcie nam, czy ta letnia propozycja przypadła Wam do gustu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (290 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...