Lubisz espresso? Przeczytaj, co go odróżnia od zwykłej kawy!

Co to jest espresso? Skąd pochodzi? Czym się różni od kawy czarnej? Dlaczego staje się coraz bardziej popularne? Jeśli tego nie wiesz, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

aroma-217065_960_720

Espresso to kawa przygotowywana w specjalnym urządzeniu, zwanym ekspresem ciśnieniowym. Jest kilka typów tych aparatów. Espresso w kawiarniach przygotowują bariści, przeważnie w tradycyjnych, profesjonalnych ekspresach ciśnieniowych. Zasada przyrządzania tego rodzaju napoju polega na tym, że woda o temperaturze 88 – 92 °C przechodzi pod ciśnieniem około 10-15 bar przez drobno zmieloną i mocno ubitą kawę. Objętość wody to 25-30 ml, przepuszczanej przez 7-8 g mielonej kawy, w czasie około 25 sekund.

Nazwa „espresso” pochodzi od włoskiego słowa espressivo  i znaczy wyrazisty, wyraźny. Espresso wywodzi się z Włoch, gdzie w 1901 roku Luigi Bezerra skonstruował pierwszy ekspres do kawy, oparty na zasadzie przepływu pary i wody. Warto tu wspomnieć, że we Włoszech „espresso” znaczy „kawa”, więc jeśli ma się ochotę na tę formę kawowego napoju, wystarczy zamówić po prostu caffè.

coffee-206142_960_720

Wskaźnikiem jakości espresso jest pokrywająca je pianka, czyli z włoskiego – crema. Powinna ona mieć kolor orzechowy i to w czterech różnych odcieniach jednocześnie. Przez kilka sekund powinna stawiać opór łyżeczce drobnego cukru, a po zamieszaniu, odbudować się (przynajmniej w części). Pianka zatrzymuje aromat, poprzez jego skupienie w gazie oraz ciepło, przez co napar dłużej pozostaje gorący. Odpowiednia pianka świadczy o świeżości kawy i prawidłowym jej zaparzeniu. Charakterystyczne cechy wzrokowe, według których ocenia się piankę to: kolor (intensywność i odcienie), konsystencja i gęstość oraz trwałość.

Kawę espresso podaje się w małej, podgrzanej filiżance o pojemności 70 ml, którą aromatyczny napar wypełnia do połowy. Można go pić bez żadnych dodatków, jak i z cukrem, czekoladą, kakao, wanilią, cynamonem czy kardamonem. Espresso jest też bazą dla innych napojów kawowych. Z dodatkiem spienionego mleka daje cappuccino, a z gorącym mlekiem i mleczną pianką – trzywarstwowe latte macchiato. Istnieje też wiele innych kawowych napojów na bazie espresso, jak np. caffe macchiato, mocha, ristretto, doppio, americano, con panna, czy coretto.

coffee-beans-691761_960_720

Często w kawiarniach podawane jest ze szklaneczką wody. Ma ona służyć przepłukiwaniu kubków smakowych przed kosztowaniem espresso, co zapewnia głębszy smak. W tym miejscu warto powiedzieć, że technologia przygotowywania espresso sprawia, że ze świeżo zmielonej kawy wydobywane są wszystkie jej najlepsze walory smakowe i zapachowe. Dlatego ważne jest, aby używać odpowiedniej kawy ziarnistej. Ziarna z przeznaczeniem na espresso są wypalane dłużej od tych, przeznaczonych do zwykłego zaparzania w szklance, bo około 20 minut. Temperatura palenia nie przekracza przy tym 230°C, co pozwala na zachowanie optymalnej ilości substancji aromatycznych zawartych w ziarnach oraz sprawia, że pozostaje w nich więcej cukrów, dzięki czemu napar z nich nie będzie gorzki ani kwaśny.

Kawy przeznaczone do zaparzania tradycyjnego, czyli fusów bezpośrednio w szklance lub w ekspresach przelewowych, z reguły wypalane są bardzo szybko i w wysokiej temperaturze. Używa się w tym celu pieców wykorzystujących obieg gorącego powietrza, a potem ziarna chłodzi się parą wodną. To powoduje, że napar z nich przyrządzony jest bardziej cierpki i ma właściwości podrażniające żołądek. Takich cech nie ma espresso, dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, czyli styczności fusów z wodą. Ponadto zawiera mniej kofeiny niż kawa zwyczajnie parzona. Zauważalny, przyjemny przypływ energii po wypiciu espresso bierze się stąd, że w określonej ilości, kofeina działa tonizująco, a zbyt duża jej dawka ma odwrotne działanie. Poza tym zawiera ona wiele substancji cennych dla organizmu (w tym witamin i minerałów), które także wpływają na polepszenie samopoczucia.

coffee-171653_960_720

Kawowi eksperci wyodrębnili w espresso ponad 600 różnych aromatów. Wyczuwa się tu nutę czekolady, cynamonu, jagód, kokosu, brzoskwini, wiśni oraz wiele innych posmaków. Na espresso stosuje się głównie ziarna z gatunku arabica, które charakteryzują się delikatnym smakiem i bogatym aromatem. W celu zaostrzenia smaku, czasami dodaje się do nich ziarna robusty, które nadają naparowi intensywności i mocy, dzięki większej zawartości kofeiny.

Podsumowując – espresso przyrządzane jest w ekspresach ciśnieniowych, według ściśle określonych zasad. Charakteryzuje się nasyconym smakiem, gęstą konsystencją oraz mocnym aromatem. Prawidłowo przyrządzony napar pokrywa pianka o lekko karmelowej barwie. Im pianka gęstsza i grubsza, tym lepsza jest jakość kawy. Espresso zawsze podaje się ze szklanką wody. Do użytku domowego przeznaczone są ekspresy automatyczne (same mielą potrzebną ilość ziaren i przygotowują napój za jednym przyciskiem) i półautomatyczne (na kawę mieloną).

Obecnie kawa z ekspresu ciśnieniowego jest tak popularna, że mówi się o „kulturze espresso”. O jej popularności świadczy wciąż rosnąca ilość kawiarni, gdzie ludzie spotykają się, aby porozmawiać w gronie przyjaciół lub o interesach, przy filiżance „małej czarnej”.

Materiał został stworzony przez portal www.przyjacielekawy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,75 z 5)
loading... zapisuję głos...