Escudella – Danie hiszpańskie na Boże Narodzenie

Jamie Drudis – szef kuchni Knorr w Hiszpanii prezentuje

Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4

Składniki na danie – Escudella:

  • 200 g suchej białej fasoli
  • 100 g ciecierzycy
  • 1 golonka
  • 300 g wołowiny z kością
  • 5 udek z kurczaka
  • 200 g kiełbaski chorizo (można użyć innej kiełbaski z dużą ilością papryki)
  • 100 g szynki serrano lub innej surowej szynki suszonej (np. chrobry lub parmeńskiej)
  • 1 Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
  • 1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • ½ główki kapusty pokrojonej w kostkę
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kolendry

Sposób przygotowania:

Namocz fasolę i ciecierzycę dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotuj oddzielnie do miękkości. Mięso zalej pozostałą wodą z gotowania fasoli, uzupełnij ją do około 3 litrów, dodaj Bulionetki Knorr oraz czosnek. Całość gotuj na dość dużym ogniu około 4 godziny – powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nie powinien być przezroczysty. Wyjmij mięsa z bulionu i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałego wywaru (powinno zostać ok. 2 litrów) ziemniaki, kapustę, przyprawy i fasolę z ciecierzycą. Całość gotuj ok. 20-30 minut, aż dodane składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Podawaj zupę wymieszaną z różnymi kawałkami mięsa.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...