Escudella – Danie hiszpańskie na Boże Narodzenie
Jamie Drudis – szef kuchni Knorr w Hiszpanii prezentuje
Czas gotowania: 4 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki na danie – Escudella:
- 200 g suchej białej fasoli
- 100 g ciecierzycy
- 1 golonka
- 300 g wołowiny z kością
- 5 udek z kurczaka
- 200 g kiełbaski chorizo (można użyć innej kiełbaski z dużą ilością papryki)
- 100 g szynki serrano lub innej surowej szynki suszonej (np. chrobry lub parmeńskiej)
- 1 Bulionetka Domowa Drobiowa Knorr
- 1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- ½ główki kapusty pokrojonej w kostkę
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kolendry
Sposób przygotowania:
Namocz fasolę i ciecierzycę dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotuj oddzielnie do miękkości. Mięso zalej pozostałą wodą z gotowania fasoli, uzupełnij ją do około 3 litrów, dodaj Bulionetki Knorr oraz czosnek. Całość gotuj na dość dużym ogniu około 4 godziny – powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nie powinien być przezroczysty. Wyjmij mięsa z bulionu i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałego wywaru (powinno zostać ok. 2 litrów) ziemniaki, kapustę, przyprawy i fasolę z ciecierzycą. Całość gotuj ok. 20-30 minut, aż dodane składniki będą zupełnie miękkie. Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Podawaj zupę wymieszaną z różnymi kawałkami mięsa.