Przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym

Fot. 123rf

Przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym  – składniki:

ciasto:

  • – 2 szklanki mąki pszennej
  • – ½ łyżeczki soli
  • – 1 jajko
  • – ½ szklanki zimnej wody
  • – 3 łyżki oleju

farsz:

  • – 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • – 150 g sera Gouda MSM Mońki
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 duża cebula
  • – 1,5 dojrzałej czerwonej papryki
  • – płatki chili
  • – ½ natki pietruszki
  • – sól i pieprz do smaku
  • – olej do głębokiego smażenia
  • – pół szklanki wody

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą.  Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią). Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. AnnStyl  30 stycznia 2017 16:52

    Przepis dość prosty i szybki do wykonania. Jeśli na zdjęciu są właśnie te pierożki to wyglądają wybornie. Smakowite też zapewne są sądząc po składnikach, a po upieczenie w tym głębokim oleju muszą być naprawdę super chrupiące.

    Odpowiedz
  2. Dariska  30 stycznia 2017 17:26

    🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  30 stycznia 2017 17:52

    Ale pierogi!

    Odpowiedz
  4. xtina120  30 stycznia 2017 23:10

    Co za przepis;) Brzmi tak wytwornie i dostojnie i przede wszystkim drogo….ale jest faktycznie dość prosty. Być może kiedyś się skuszę i wypróbuję.

    Odpowiedz
  5. Hidari11  31 stycznia 2017 10:45

    Zwykłych pierogów niezbyt lubię, ale takie to bym spróbowała. Na sam widok zrobiłam się głodna.

    Odpowiedz
  6. Aneta  1 lutego 2017 13:03

    Muszą być pyszne! 🙂

    Odpowiedz
  7. biuronapoleona  3 lutego 2017 15:05

    Pierożki wyglądają niesamowicie, na samą myśl o użytych składnikach już wiem że danie musi być bardzo smaczne 🙂 Na pewno wypróbuję, być może nawet w najbliższy weekend !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany