Przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym

Fot. 123rf

Przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym  – składniki:

ciasto:

  • – 2 szklanki mąki pszennej
  • – ½ łyżeczki soli
  • – 1 jajko
  • – ½ szklanki zimnej wody
  • – 3 łyżki oleju

farsz:

  • – 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • – 150 g sera Gouda MSM Mońki
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 duża cebula
  • – 1,5 dojrzałej czerwonej papryki
  • – płatki chili
  • – ½ natki pietruszki
  • – sól i pieprz do smaku
  • – olej do głębokiego smażenia
  • – pół szklanki wody

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą.  Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią). Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (285 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...