Przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym

Fot. 123rf
Przepis na pierożki empanadas z mięsem, warzywami i serem żółtym – składniki:
ciasto:
- – 2 szklanki mąki pszennej
 - – ½ łyżeczki soli
 - – 1 jajko
 - – ½ szklanki zimnej wody
 - – 3 łyżki oleju
 
farsz:
- – 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
 - – 150 g sera Gouda MSM Mońki
 - – 2 ząbki czosnku
 - – 1 duża cebula
 - – 1,5 dojrzałej czerwonej papryki
 - – płatki chili
 - – ½ natki pietruszki
 - – sól i pieprz do smaku
 - – olej do głębokiego smażenia
 - – pół szklanki wody
 
Wykonanie:
Składniki na ciasto wymieszać, stopniowo dodając wodę i wyrobić na jednolitą masę. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykroić średniej wielkości kółka (najlepiej użyć spodu małej miseczki lub szklanki). Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i podlać wodą. Po kilku minutach duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i płatki chili. Na koniec dołączyć dwie łyżki masła, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dodać ser starty na grubych oczkach, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać z zimnym farszem (zagnieść dłonią). Z gotowego farszu mięsnego uformować kulki w wielkości orzecha włoskiego, położyć na wykrojone krążki z ciasta i skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucić na rozgrzany, głęboki olej i smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru. Wyjęte z garnka ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, czy ostrym pomidorowym.

 (286 głosów, średnia: 4,69 z 5)