Ellie Krieger: Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku

Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku

Składniki na danie – Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku:

  • 0,5 kg mięsa wołowego pokrojonego na kawałki grubości 2,5cm – 3cm
  • 3 łyżki stołowe soku z limonki
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 1/4 łyżeczki czerwonej pasty curry lub ostrego sosu czosnkowego
  • 1/2 główki czerwonej sałaty (około 6 szklanek)
  • 3 szalotki, drobno posiekane (około pół szklanki)
  • 1/2 szklanki liści kolendry, opłukanych i osuszonych
  • 1 szklanka liści bazylii, posiekanych na wstążki

Sposób przyrządzenia:

  1. Opłucz i osusz mięso. Włóż mięso do plastikowej torebki z suwakiem lub małego szklanego naczynia.
  2. W średniej misce połącz 1 łyżkę stołową soku z limonki, sos sojowy, olej rzepakowy, brązowy cukier, czosnek, imbir oraz czerwoną pastę curry.
  3. Połowę mieszanki wlej do torebki z mięsem. Szczelnie zamknij torebkę i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny lub przez całą noc, od czasu do czasu obracając. Resztę marynaty wstaw do lodówki, przyda się jako dressing do sałaty.
  4. Posmaruj grill tłuszczem i podgrzej. Grilluj steki przez około 5 minut z każdej strony. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej, następnie pokrój na cienkie plastry.
  5. Połącz sałatę, szalotkę, bazylię i wołowinę w dużej misce. Zostaw trochę szalotki do dekorowania. Podziel sałatkę na cztery talerze i udekoruj odstawioną szalotką.

logo

Przepis pochodzi z programu Polsat Food Network 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (220 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...