Ellie Krieger: Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku

Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku

Składniki na danie – Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku:

  • 0,5 kg mięsa wołowego pokrojonego na kawałki grubości 2,5cm – 3cm
  • 3 łyżki stołowe soku z limonki
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 1/4 łyżeczki czerwonej pasty curry lub ostrego sosu czosnkowego
  • 1/2 główki czerwonej sałaty (około 6 szklanek)
  • 3 szalotki, drobno posiekane (około pół szklanki)
  • 1/2 szklanki liści kolendry, opłukanych i osuszonych
  • 1 szklanka liści bazylii, posiekanych na wstążki

Sposób przyrządzenia:

  1. Opłucz i osusz mięso. Włóż mięso do plastikowej torebki z suwakiem lub małego szklanego naczynia.
  2. W średniej misce połącz 1 łyżkę stołową soku z limonki, sos sojowy, olej rzepakowy, brązowy cukier, czosnek, imbir oraz czerwoną pastę curry.
  3. Połowę mieszanki wlej do torebki z mięsem. Szczelnie zamknij torebkę i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny lub przez całą noc, od czasu do czasu obracając. Resztę marynaty wstaw do lodówki, przyda się jako dressing do sałaty.
  4. Posmaruj grill tłuszczem i podgrzej. Grilluj steki przez około 5 minut z każdej strony. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej, następnie pokrój na cienkie plastry.
  5. Połącz sałatę, szalotkę, bazylię i wołowinę w dużej misce. Zostaw trochę szalotki do dekorowania. Podziel sałatkę na cztery talerze i udekoruj odstawioną szalotką.

logo

Przepis pochodzi z programu Polsat Food Network 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  10 maja 2015 12:56

    Dla mojego wujka w sam raz.

    Odpowiedz
  2. Gocha  10 maja 2015 13:27

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  10 maja 2015 15:58

    Fajny azjatycki smak.Wiele przypraw i szybki w przygotowaniu ( nie liczę maryjowania).

    Odpowiedz
  4. macierzanka  10 maja 2015 16:08

    Fajna marynata do mięsa na grilla.

    Odpowiedz
  5. Elżbieta Wawer  10 maja 2015 17:55

    bardzo smakowicie wygląda i z chęcia wypróbuję

    Odpowiedz
  6. Patriszia  10 maja 2015 18:28

    zjadłoby 🙂

    Odpowiedz
  7. Justyna  10 maja 2015 18:33

    Pychotka 🙂

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  11 maja 2015 09:20

    Wygląda wyśmienicie.

    Odpowiedz
  9. bbo  11 maja 2015 11:43

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz
  10. Kmakolagwa  13 maja 2015 18:29

    Wygląda naprawdę apetycznie i pysznie.

    Odpowiedz
  11. efffciaa  14 marca 2016 15:12

    Uwielbiam mięso wołowe , chociaż w Polsce jest niezbyt popularne w porównaniu z innymi krajami i niestety dość drogie , ale z całą pewnością wypróbuję ten przepis . 🙂

    Odpowiedz
  12. Anna Turek  7 września 2018 10:48

    Hm pyszne. Może sama przygotuje na obiad.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany