Ellie Krieger: Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku
Składniki na danie – Sałatka z Grillowaną Wołowiną po tajsku:
- 0,5 kg mięsa wołowego pokrojonego na kawałki grubości 2,5cm – 3cm
- 3 łyżki stołowe soku z limonki
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
- 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 1/4 łyżeczki czerwonej pasty curry lub ostrego sosu czosnkowego
- 1/2 główki czerwonej sałaty (około 6 szklanek)
- 3 szalotki, drobno posiekane (około pół szklanki)
- 1/2 szklanki liści kolendry, opłukanych i osuszonych
- 1 szklanka liści bazylii, posiekanych na wstążki
Sposób przyrządzenia:
- Opłucz i osusz mięso. Włóż mięso do plastikowej torebki z suwakiem lub małego szklanego naczynia.
- W średniej misce połącz 1 łyżkę stołową soku z limonki, sos sojowy, olej rzepakowy, brązowy cukier, czosnek, imbir oraz czerwoną pastę curry.
- Połowę mieszanki wlej do torebki z mięsem. Szczelnie zamknij torebkę i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny lub przez całą noc, od czasu do czasu obracając. Resztę marynaty wstaw do lodówki, przyda się jako dressing do sałaty.
- Posmaruj grill tłuszczem i podgrzej. Grilluj steki przez około 5 minut z każdej strony. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej, następnie pokrój na cienkie plastry.
- Połącz sałatę, szalotkę, bazylię i wołowinę w dużej misce. Zostaw trochę szalotki do dekorowania. Podziel sałatkę na cztery talerze i udekoruj odstawioną szalotką.
Przepis pochodzi z programu Polsat Food Network