Eksperymentuj z sosem sojowym
Doba wydaje się kurczyć a obowiązki nieznośnie piętrzyć. Jak w tym szaleństwie znaleźć czas na przygotowanie pożywnego i smacznego posiłku?
Świąteczna gorączka coraz śmielej nabiera rozpędu. Doba wydaje się kurczyć a obowiązki nieznośnie piętrzyć. Jak w tym szaleństwie znaleźć czas na przygotowanie pożywnego i smacznego posiłku.
Niezwykle pomocnym ale też zaskakującym dodatkiem może być sos sojowy. Tak, tak, w polskich kulinariach też się świetnie sprawdza. Wspaniale akcentuje słodkie nuty w zupach (rybnej, pomidorowej) doskonale komponuje się z mięsem (wołowina, drób) i warzywami. W ekspresowym tempie podkreśla smak codziennych dań i nadaje im nieco oryginalności. Jeśli goni Was czas, a kochacie pyszne jedzenie – nie ma lepszego i wygodniejszego wyboru. Dodatkowo jeśli wybierzecie ten naturalnie warzony, bez sztucznych dodatków (np. Kikkoman) oprócz lepszego smaku, zyskujecie również zdrowy zamiennik soli kuchennej.
Przepisy na dania z sosem Kikkoman przygotowane przez ambasadora marki, Grzegorza Łapanowskiego:
Zupa rybna z pomidorami i rozgrzewającym imbirem
- Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
- 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
- 2 średnie marchewki
- 1por
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 5-6 średnich pomidorów
- Kilka ząbków czosnku
- Kawałek imbiru
- Sos sojowy Kikkoman
- Kilka kropel sosu TABASCO®
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Szczypior
- kolendra
- sól, pieprz
Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa(marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3 pokrojone w ćwiartki opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalać wodą 2-3cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować. Odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać spora ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.
Karp smażony „bez ości” z sosem sojowym + szczypiorek
- 2 filety z karpia
- Sos sojowy Kikkoman
- Pół pęczka szczypiorku
- Kilka łyżek mąki
- Olej do smażenia
- Cytryna
Filety z karpia oczyścić, umyć i osuszyć. Naciąć od strony mięsa co 2 mm uważając by nie przeciąć skóry. Podzielić filet na 4 kawałki. Delikatnie obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Po usmażeniu podawać karpia z sosem sojowym i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Idealnie komponuje się z łyżką utartego chrzanu i cząstkami cytryny.
Omlet hiszpański z ziemniakami
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- Kilka pieczarek
- 4-5 jajek
- 50 ml mleka
- Sos sojowy Kikkoman
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, czarny pieprz
- Olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.