Eksperymentuj z sosem sojowym

Doba wydaje się kurczyć a obowiązki nieznośnie piętrzyć. Jak w tym szaleństwie znaleźć czas na przygotowanie pożywnego i smacznego posiłku?

Świąteczna gorączka coraz śmielej nabiera rozpędu. Doba wydaje się kurczyć a obowiązki nieznośnie piętrzyć. Jak w tym szaleństwie znaleźć czas na przygotowanie pożywnego i smacznego posiłku.

Niezwykle pomocnym ale też zaskakującym dodatkiem może być sos sojowy. Tak, tak, w polskich kulinariach też się świetnie sprawdza. Wspaniale akcentuje słodkie nuty w zupach (rybnej, pomidorowej) doskonale komponuje się z mięsem (wołowina, drób) i warzywami. W ekspresowym tempie podkreśla smak codziennych dań i nadaje im nieco oryginalności. Jeśli goni Was czas, a kochacie pyszne jedzenie – nie ma lepszego i wygodniejszego wyboru. Dodatkowo jeśli wybierzecie ten naturalnie warzony, bez sztucznych dodatków (np. Kikkoman) oprócz lepszego smaku, zyskujecie również zdrowy zamiennik soli kuchennej.

 Zupa rybna

Przepisy na dania z sosem Kikkoman przygotowane przez ambasadora marki, Grzegorza Łapanowskiego:

Zupa rybna z pomidorami i rozgrzewającym imbirem

  • Ok. 1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
  • 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąga lub sandacza
  • 2 średnie marchewki
  • 1por
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 średnich pomidorów
  • Kilka ząbków czosnku
  • Kawałek imbiru
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Kilka kropel sosu TABASCO®
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Szczypior
  • kolendra
  • sól, pieprz

Pomidory opalić nad palnikiem i obrać .Warzywa(marchew, seler, pietruszkę, cebulę) obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do  garnka razem z korpusami rybnymi. Dodać 2-3  pokrojone w ćwiartki opalone i obrane pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego.  Wszystko zalać wodą 2-3cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posolić. Gotować około godziny na niewielkim ogniu, w międzyczasie odszumować. Odcedzić. Do gorącego bulionu dodać pokrojone  w drobną kostkę pozostałe opalone i obrane pomidory. Wrzucić także pokrojone na mniejsze kawałki filety rybne, pogotować jeszcze kilka minut. Do bulionu dodać starty czosnek i imbir. Wszystko doprawić do smaku sosem  sojowym, TABASCO® i pieprzem. Przed podaniem dodać spora ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.

Karp smazony

Karp smażony „bez ości” z sosem sojowym + szczypiorek

  • 2 filety z karpia
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Kilka łyżek mąki
  • Olej do smażenia
  • Cytryna

Filety z karpia oczyścić, umyć  i osuszyć. Naciąć od strony mięsa co 2 mm uważając by nie przeciąć skóry. Podzielić filet na  4 kawałki. Delikatnie obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Po usmażeniu podawać karpia  z sosem sojowym i posypać posiekanym drobno szczypiorkiem. Idealnie komponuje się z łyżką utartego chrzanu i cząstkami cytryny.

Omlet hiszpanski

Omlet hiszpański z ziemniakami

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • Kilka pieczarek
  • 4-5 jajek
  • 50 ml mleka
  • Sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, czarny pieprz
  • Olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić pokroić  w  cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić  sosem sojowym, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (144 głosów, średnia: 4,31 z 5)
loading... zapisuję głos...