Ekspert radzi: jak dusić potrawy by było zdrowo i smacznie?
To, że duszenie jest jedną ze zdrowszych form przygotowywania posiłków nie ma wątpliwości. Jest to również proces, który nie wyklucza smacznego gotowania. Wspólnie z Iwoną Niegowską , ekspertem do spraw żywienia marki Knorr radzimy jak dusić potrawy by było zdrowo i smacznie.
Duszenie to proces długiego gotowania, w skutek którego miękną i kruszeją włókna mięsa. Wydobywające się z mięsa soki nadają potrawie głęboki smak i aromat, a całość w połączeniu z dodatkami warzywnymi, ziołami i przyprawami tworzy pyszne dania przywołujące wspomnienie domu rodzinnego.
Dania duszone to również korzystniejszy wybór w trosce o nasze zdrowie i sylwetkę. Obok gotowania, gotowania na parze i grillowania jest to sposób na przygotowanie obiadu z mniejszą ilością tłuszczu. Doskonałą wiadomością jest to, że do duszenia znakomicie nadaje się polecane dbającym o linię mięso z kurczaka, ryby oraz warzywa. Ponadto nie wymagają one długiego czasu pod przykryciem, za to dają pewność, że będzie pysznie i zdrowo. O zaletach mody na duszone potrawy opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Jak dusić potrawy by było zdrowo i smacznie? – Drób
Kurczaka jadamy w Polsce kilka razy w tygodniu, dlatego tak bardzo potrzebujemy nowych pomysłów na jego przyrządzenie. Okazuje się, że nie tylko smażony czy pieczony, ale również duszony smakuje wybornie. Mięso drobiowe ma delikatna strukturę, dlatego już po niedługim czasie możemy cieszyć się smacznym obiadem. W dodatku mięsa drobiowe są najwłaściwsze, jeśli dbamy o linię – 100 g piersi z kurczaka bez skóry to 99 kalorii.
„Zazwyczaj mięso przed duszeniem obsmażamy, aby stworzyć nieprzepuszczalną skórkę, przez którą nie będą uciekać aromatyczne soki mięsne” – mówi ekspert żywienia Knorr, Iwonna Niegowska. „Ze względów dietetycznych możemy jednak zrezygnować z etapu obsmażania, a przejść od razu do sedna sprawy, czyli duszenia. Dzięki mniejszej zawartości tłuszczu mięso będzie lżej strawne” – tłumaczy żywieniowiec. Nie oznacza to wcale utraty walorów smakowych dania. Mimo opuszczenia etapu obsmażania mogą nadal smakować wybornie.
Problemem, jaki może pojawić się podczas duszenia jest utrata smaku, ale spowodowana innym czynnikiem. Długi proces gotowania sprawia, że składniki stopniowo tracą swój smak, ulatując wraz z parą wodną. Aby sos się nie wygotował, regularnie dolewamy wody, co także rozcieńcza smak dania.
Jak dusić potrawy by było zdrowo i smacznie? – Warzywa
Zaletą duszonych dań jest fakt, że wraz z mięsem możemy jednocześnie, w tym samym naczyniu, dusić warzywa. Oddając w procesie duszenia swoje aromaty, w znacznym stopniu wpływają na smak potrawy. „Co ważne, warzywa nie wymagają obsmażenia, wystarczy zalać je wodą, która potem będzie podstawą sosu – sosu bogatego w niektóre witaminy i składniki mineralne z racji na wygotowane z warzyw soki. Najbardziej do duszenia nadają się marchew, kalarepa, dynia, pomidor, kalafior i por. Warzywa do duszenia należy obrać lub zostawić jedynie cienka skórkę – wtedy szybciej staną się miękkie” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Jak dusić potrawy by było zdrowo i smacznie? – Kilka rad
Przygotowując dania duszone, warto wziąć pod uwagę kilka wskazówek Iwonny Niegowskiej, dzięki którym zadbamy zarówno o zdrowie, jak i o doskonały smak potraw:
– Staraj się ograniczać dodawaną do potraw sól. Możesz ją zastąpić m.in. świeżymi lub suszonymi ziołami i przyprawami.
– Jeśli używasz Bulionetki do duszonych dań Knorr, nie ma potrzeby dosalania potraw – dzięki jej użyciu danie jest odpowiednio przyprawione, a poziom soli – pod kontrolą.
– Przyrządzając danie mięsne, duś także warzywa – uczynią dani pysznym oraz bogatszym w składniki odżywcze.
– Dusić możesz również ryby. Nie wymagają obsmażania, dlatego stanowią zdrowy posiłek. Doskonale nadają się do duszenia, ponieważ zawierają sporo wody. Dania rybne świetnie smakują na przykład w połączeniu z ryżem.
– Unikaj stosowania składników o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, np. wysokoprocentowej śmietany i żółtego sera.