Ekspert radzi: Dieta na chandrę jesienią i zimą

Zapewne niewiele osób daje sobie sprawę z tego, że za złe samopoczucie, oprócz czynników pogodowych, takich jak brak słońca czy minusowe temperatury na zewnątrz, w różnym stopniu odpowiada także dieta. Dieta na chandrę jesienno – zimową powinna być nieco inna, niż ta, którą stosujemy podczas wiosny i lata. 

Złe nawyki żywieniowe: jedzenie w pośpiechu, spożywanie fast foodów oraz nadmiernej ilości słodyczy, wpływają negatywnie nie tylko na sylwetkę, ale również na ogólny nastrój, szczególnie w czasie jesieni oraz zimy. Co ciekawe, jednym ze źródeł tzw. złego samopoczucia, bólów głowy czy uczucia przewlekłego zmęczenia są zalegające treści pokarmowe w jelitach. Co to oznacza? Dowiecie się poniżej.

depresja

Dieta na chandrę – zalegające treści pokarmowe w jelitach

Strawione jedzenie zbiera się na ściankach jelita i obciąża je i wpływając pośrednio na pracę całego organizmu. Warto zatem wiedzieć, że oczyszczenie dolnej części przewodu pokarmowego ze złogów, bardzo szybko może pomóc przywrócić siły witalne, poprawić nastrój, a przy okazji wpłynąć na lepszą kondycję i wygląd skóry. „Proces oczyszczania jelit nie jest tak skomplikowany, jak może się początkowo wydawać” – mówi Monika Honory, holistyczny ekspert ds. odżywiania. „Pracę jelit można uregulować nieinwazyjnie, stosując odpowiednią dietę. Najważniejsze jest, aby w menu znalazły się warzywa, które są naturalnym źródłem błonnika”dodaje.

Co jeść na spadek nastroju?

Owoce i warzywa dostarczają do organizmu cukrów prostych, które oprócz zastrzyku energii stanowią prawdziwą „bombę” składników odżywczych, takich jak: żelazo, kwas foliowy, magnez, witamina C czy wspominany już błonnik. Innymi, niezwykle przydatnymi w procesie oczyszczania jelit składnikami są produkty zbożowe. Zawarte w pełnoziarnistych kaszy, ryżu czy makaronu węglowodany wpływają na podwyższenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika w mózgu. Oprócz regulacji snu i apetytu, serotonina odpowiada również za poprawę ogólnego samopoczucia. Jak należy skomponować menu, aby znalazły się w nim wszystkie niezbędne elementy? „Oczyszczaniu jelit ze złogów sprzyja ciepłe jedzenie, najlepiej w formie pół płynnej, czyli po prostu zupy. Zupy to posiłki lekkie, sycące, jednak nie obciążające przewodu pokarmowego” – stwierdza autorka programu odchudzającego Przemiany wg Moniki Honory. „Dzięki jedzeniu zup, można uregulować pracę całego organizmu, między innymi: poprawić metabolizm, zminimalizować zmęczenie, ale również zrzucić nadmierną wagę, a w efekcie poczuć się lepiej.”

Jesienna chandra

Na „przejadanie” chandry

Innym objawem jesienno-zimowej chandry dla wielu osób, jest również nadmierny apetyt. Gdy za oknem robi się odczuwalnie chłodniej, organizm stara się magazynować tłuszcz, w celu ochrony przed przemarznięciem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury ciała. Jak poradzić sobie ze zwiększonym uczuciem głodu? Według Moniki Honory, ponownie najlepsze do tego będą tradycyjne zupy. Odpowiednio przygotowane, bazujące na ważnych dla organizmu składnikach nie tylko dostarczą energii, ale także pomogą pozbyć się uczucia głodu. Podkręcą metabolizm, rozgrzeją, a dzięki odpowiednim składnikom, także wpłyną na ogólne samopoczucie.

Jako praktyk autorskiej diety Przemian, muszę powiedzieć, że zupy mają jeszcze jedną swoją zaletę. Otóż, zdecydowanie pomagają w procesie odchudzania. Mi samej udało się zrzucić ponad 40 kilogramów, właśnie dzięki jedzeniu zupy” – zachęca Monika Honory, Holistyczny ekspert ds. odżywiania.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (121 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  20 listopada 2016 15:48

    Mi na chandrę pomagają ulubione smaki: sery bunc, oscypki albo mozarella, płatki owsiane z rodzynkami, orzechy włoskie, słonecznik, owoce i kakao z miodem.

    Odpowiedz
  2. Jaworka  20 listopada 2016 21:50

    Mnie zawsze dopada chandra w listopadzie kiedy dni są pochmurne szare bure deszczowe wtedy najchętniej skryła bym się jak miś w ciepłe leże i przespała te krótkie dni ale niestety na to nie mogę sobie pozwolić więc humor poprawiam sobie muzyką odkurzam organy czy akordeon i wieczorami przy gorącej herbatce z cytryną gramy melodie z tamtych lat albo te bardziej współczesne w zależności od toczącej się rozmowy

    Odpowiedz
  3. martucha180  21 listopada 2016 08:30

    Zupy jem cały rok.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  21 listopada 2016 15:57

    Nie wiedziałam ,że dobrze jeść zupy na spadek nastroju.

    Odpowiedz
  5. A. czy  21 listopada 2016 17:21

    Ciepła zupka dobra na wszystko 🙂

    Odpowiedz
    • Aneta  25 listopada 2016 13:03

      Ostatnio odkryłam super zupę – taką jak meksykańskie tacos 🙂 Super, ostra,rozgrzewająca, w sam raz na aktualną pogodę oraz jesienną chandrę. Polecam 🙂 Przymierzam się zrobić sama 🙂

      Odpowiedz
  6. anka  6 grudnia 2016 12:03

    Ciepła zupka ok, ale dla mnie nie pomogła, musiałam zacząć brać nervomiv control i dopiero poczułam poprawę nastroju. Taki niby ziołowy lek a tak fajnie i szybko zadziałał

    Odpowiedz
  7. afrodyta  7 grudnia 2016 15:01

    Zupy są oczywiście najlepsze te „domowe” ze swoich warzyw.W okresie jesienno-zimowym robię często zupę ogórkową,która dodatkowo w jakiejś tam części chroni przed przeziębieniem – dzięki kiszonym ogórkom.:-)

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  11 grudnia 2016 00:18

    Czy na chandrę jest lekarstwem zupa? Hm. Nie powiem lubię zjeść w chłodne dni cieplutką zupkę i dodaję często do niej imbir, ale żeby była ona lekiem na zły nastrój? Może jak człowiek głodny to zły, więc najedzony ma dobry humor:). A tak na serio to faktycznie jesienią i zimą ciepła zupka jest wskazana. Ale przede wszystkim dużo świeżego powietrza, spacerów, warzyw, owoców ciepłych napojów i organizm będzie zadowolony.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany