Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu
Autorem przepisu jest Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, który zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych – takich jak żurek czy staropolskie mazurki wielkanocne.
Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu, podawane z sosem z kolendry. Danie indyjskie
Składniki:
2 jajka
100 g mąki grochowej (Besan)
Czerwone chilli w proszku (wg uznania)
Sól
Pieprz
Chat Masala
Świeża kolendra
0,5 l oleju
Składniki do sosu:
1 świeże zielone chilli
Świeża kolendra
Sól
Pieprz
Chat masala
Sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy, jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy.
Sos z kolendry:
Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.
Jeśli lubisz eksperymentować z nowymi smakami i jesteś miłośnikiem kolendry – wypróbuj ten przepis:

Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem – w poszukiwaniu nowych smaków
Nie słyszałam nawet o takim sposobie podawania jajek, możliwe, ze wypróbuję 🙂
Ja również nie 🙂
Jajka w całkiem nowej odsłonie:) Ciekawy przepis 🙂
Próbowałam tak przyrządzone jajka i nie przypadły do gustu moim kubkom smakowym
Przepis wart wypróbowania 🙂
ale fajny przepis 🙂
Ale jaja! Nigdy nie przyszło by mi do głowy, aby smażyć tak jajka. Ciekawy przepis na prawdę warto go wypróbować. Tylko czy to ciasto będzie się trzymało takich śliskich jaj? Ja wiem, że mają być obsuszone ale to i tak śliska powierzchnia. Zastanawia mnie to.
Może i smaczne, ale nie smażę nic w głębokim tłuszczu. Za dużo kalorii. No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.