Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu

Autorem przepisu jest Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, który zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych – takich jak żurek  czy staropolskie mazurki wielkanocne.

Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu, podawane z sosem z kolendry. Danie indyjskie

Egg Pakora

Składniki:

2 jajka
100 g mąki grochowej (Besan)
Czerwone chilli w proszku (wg uznania)
Sól
Pieprz
Chat Masala
Świeża kolendra
0,5 l oleju

Składniki do sosu:

1 świeże zielone chilli
Świeża kolendra
Sól
Pieprz
Chat masala
Sok z połowy limonki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy, jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy.

Sos z kolendry:

Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.

Jeśli lubisz eksperymentować z nowymi smakami i jesteś miłośnikiem kolendry – wypróbuj ten przepis:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...