Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu
Autorem przepisu jest Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, który zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych – takich jak żurek czy staropolskie mazurki wielkanocne.
Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu, podawane z sosem z kolendry. Danie indyjskie
Składniki:
2 jajka
100 g mąki grochowej (Besan)
Czerwone chilli w proszku (wg uznania)
Sól
Pieprz
Chat Masala
Świeża kolendra
0,5 l oleju
Składniki do sosu:
1 świeże zielone chilli
Świeża kolendra
Sól
Pieprz
Chat masala
Sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Mąkę grochową mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy, jak na ciasto naleśnikowe. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy (mniej więcej po płaskiej łyżeczce) i drobno posiekaną kolendrę. W garnku rozgrzewamy olej, a następnie powoli zanurzamy w nim obrane i obtoczone w cieście jajka. Smażymy do momentu uzyskania złocistobrązowej barwy.
Sos z kolendry:
Wrzucamy do blendera pęczek świeżej kolendry, jedno świeże zielone chilli, sól, pieprz, chat masala oraz sok z połowy limonki. Całość miksujemy. Jeśli dla kogoś sos będzie zbyt ostry, można dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Sosem polewamy jajeczne pakory.
Jeśli lubisz eksperymentować z nowymi smakami i jesteś miłośnikiem kolendry – wypróbuj ten przepis: