Egg Curry – Wielkanoc z indyjskim akcentem

Kuchnia tajska, chińska, japońska czy indyjska – na co dzień stają się wśród Polaków coraz bardziej popularne. Odwiedzamy orientalne restauracje, a przypraw z odległych zakątków świata coraz chętniej używamy także w domach. Curry, kurkuma, imbir, chilli – to tylko namiastka przypraw z odległych Indii, które już dawno na dobre zadomowiły się w polskich kuchniach. Oto przepis na Egg Curry, którego autorem jest Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh.

Egg Curry

Połączenia tradycyjnych polskich smaków z orientalnymi akcentami mają w sobie ogromny potencjał, dlatego grzechem byłoby ich choćby nie spróbować. Zwłaszcza, że sposób przygotowania nie należy do trudnych, a smak, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak kontrowersyjny, jak mógłby się początkowo wydawać. Dlatego, spróbujmy postawić je obok tradycyjnego polskiego wielkanocnego żurku

Poznaj także inny przepis kuchni indyjskiej na jajka:

Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu

Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu

Autorem przepisu jest Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, który zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych - takich jak żurek  czy staropolskie mazurki wielkanocne. Egg Pakora – jajka

Egg Curry

Składniki:

1,5 czerwonej cebuli (poszatkowana)
2 ząbki czosnku (poszatkowany)
1cm imbiru (pokrojony w paski)
Zielone świeże chilli w ilości wg uznania (pokrojone w paski)
2 jajka
Sól
Pieprz świeży
Kurkuma
Garam Masala
Chat Masala
Świeża kolendra
¼ kostki masła do rozgrzania na patelni
150 ml wody
1/2 pomidora

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie przygotowujemy sos curry. Gotujemy wodę, równocześnie na patelni rozgrzewając masło i obsmażając cebulę, pomidor, czosnek, imbir i chilli. Dodajemy po ok. płaskiej łyżeczce wszystkich przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu brązowego koloru, dorzucamy jajka (przekrojone na pół), a następnie zalewamy wodą i zwiększamy ogień. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykrywką przez ok. 10 – 15 min. Najlepiej smakuje podawane z ryżem basmati.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (184 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  8 marca 2016 15:21

    Bardzo fajny przepis na tradycyjną potrawę wielkanocną ( jajka na twardo ) podane w bardzo egzotyczny a zarazem z pewnością bardzo smaczny sposób .

    Odpowiedz
  2. as_sa  9 kwietnia 2016 16:39

    Jestem bardzo ciekawa jak to moze smakować

    Odpowiedz
  3. joanna252  14 sierpnia 2016 13:16

    Kolejny przepis z tej strony który zapisuję w zakładce do zrobienia 🙂

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 08:29

    Zapowiada się smacznie.No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany