Dzikie owoce – sięgnij po nie zwłaszcza jesienią! Pomogą na przeziębienia, ale nie tylko…

Dzikie owoce to bogactwo witamin, których potrzebujemy zwłaszcza teraz, gdy nasz organizm jest osłabiony. Warto więc skorzystać z przetworów, które czekają na swój czas w spiżarni lub piwnicy. Przy odrobinie szczęścia co poniektóre owoce znajdziemy jeszcze na krzewach w lasach i ogrodach. Tegoroczny początek jesieni rozpieszczał nas bowiem słoneczną pogodą i wysokimi temperaturami.

Przyszedł czas, aby wybrać się do spiżarni i wyjąć z niej przygotowywane od wiosny do jesieni przetwory. Nie powinno wśród nich zabraknąć m.in. czarnego bzu, rokitnika  czy derenia jadalnego. Okazuje się, że ukryte w słoiczkach, niezwykle zdrowe owoce sprawdzą się właśnie teraz, w sezonie przeziębień. To najlepsze lekarstwo na poprawę naszej odporności. I pamiętaj, z dziko rosnących owoców najlepiej przyrządzić z nich rozgrzewające napary. 

dzikie owoce

kolaż własny redakcji, źródło: www.pixabay.com

Dzikie owoce – sięgnij po nie zwłaszcza jesienią! Pomogą na przeziębienia, ale nie tylko…

Poznaj dziko rosnące owoce wykorzystywane w medycynie naturalnej:

1) Dereń jadalny

źródło: www.pixabay.com

Oto pierwszy zbawienny lek na przeziębienie, który chcemy wam przedstawić. A to przede wszystkim dzięki zawartości witaminy C, która z resztą występuje we wszystkich dzikich owocach. Ale to nie wszystkie jego zalety, pomaga też w przypadku dolegliwości żołądkowych, które nierzadko towarzyszą jesiennym chorobom. Działa też przeciwzapalnie.

 

2) Czarny bez

źródło: www.pixabay.com

To hit medycyny naturalnej jeśli chodzi o jesienne przeziębienia. Poza tym zwalczy też gorączkę oraz złagodzi kaszel. Najlepiej stosować go w początkowej fazie choroby – wówczas zadziała najsilniej. Poza tym warto stosować napary, które pomogą w odkrztuszeniu oraz rozgrzaniu organizmu. Przydarzyło ci się zapalenie spojówek? W tym również nieoceniony okaże się bez.

 

3) Dzikie jeżyny

źródło: www.pixabay.com

To prawdziwe bogactwo witamin prosto z lasu. Dowody? Zawierają witaminę C, B6, A, E, K i te z grupy B, które zadbają o jesienną odporność organizmu. Poza tym są źródłem żelaza, o czym pamiętać powinny zwłaszcza kobiety w ciąży oraz wegetarianie. 

 

4) Śliwa tarnina

źródło: www.pixabay.com

Owoce śliwy to bogactwo witamin i minerałów, m.in. witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, potasu i wapnia. Wśród największych zalet owocu wyróżnimy pomoc w chorobach układu moczowego, o które nietrudno w okresie przeziębień. Ponad to stosuje się ją jako lek przeczyszczający oraz na biegunkę.

 

5) Kalina koralowa

źródło: www.pixabay.com

Kalina w medycynie ludowej stosowana była przede wszystkim jako lekarstwo na kaszel, a dla pań- jako środek przeciwbólowy w czasie bolesnych miesiączek. Jesienią jednak powinnyśmy pamiętać przede wszystkim, że jej owoce zawierają witaminę C, która wzmocni odporność organizmu. Poza tym znajdziemy w nich też witaminę P, dzięki której zmniejszymy ryzyko wystąpienia przeziębienia, infekcji czy grypy. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (72 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Tara  16 listopada 2018 08:41

    Nalewki polecam! Z kwiatu czarnego bzu jest bardzo dobra na przeziębienie 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  16 listopada 2018 17:38

    Ja robię soki z czarnego bzu.

    Odpowiedz
  3. Angelika  18 listopada 2018 10:22

    Szkoda że wcześniej nie przeczytałam tego artykułu, teraz pewnie miałabym pyszne soki na przeziębienie dla moich dzieciaczków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany