Zdrowe dzikie owoce – sięgnij po nie zwłaszcza jesienią! Pomogą na przeziębienia, ale nie tylko…
Dzikie owoce to bogactwo witamin, których potrzebujemy zwłaszcza teraz, gdy nasz organizm jest osłabiony. Warto więc skorzystać z przetworów, które czekają na swój czas w spiżarni lub piwnicy. Przy odrobinie szczęścia co poniektóre owoce znajdziemy jeszcze na krzewach w lasach i ogrodach. Tegoroczny początek jesieni rozpieszczał nas bowiem słoneczną pogodą i wysokimi temperaturami.
Spis treści:
Zdrowe dzikie owoce – sięgnij po nie zwłaszcza jesienią! Pomogą na przeziębienia, ale nie tylko…
Przyszedł czas, aby wybrać się do spiżarni i wyjąć z niej przygotowywane od wiosny do jesieni zdrowe dzikie owoce w formie przetworów. Nie powinno wśród nich zabraknąć m.in. czarnego bzu, rokitnika czy derenia jadalnego. Okazuje się, że ukryte w słoiczkach, niezwykle zdrowe owoce sprawdzą się właśnie teraz, w sezonie przeziębień. To najlepsze lekarstwo na poprawę naszej odporności. I pamiętaj, z dziko rosnących owoców najlepiej przyrządzić rozgrzewające napary. Dzikie owoce powinny znaleźć się każdej półce – nie tylko fanów zdrowego odżywania!
Poznaj dziko rosnące owoce wykorzystywane w medycynie naturalnej:
1) Dereń jadalny
Oto pierwszy zbawienny lek na przeziębienie, który chcemy wam przedstawić. A to przede wszystkim dzięki zawartości witaminy C, która z resztą występuje we wszystkich dzikich owocach. Ale to nie wszystkie jego zalety, pomaga też w przypadku dolegliwości żołądkowych, które nierzadko towarzyszą jesiennym chorobom. Działa też przeciwzapalnie.
2) Czarny bez
To hit medycyny naturalnej jeśli chodzi o jesienne przeziębienia. Poza tym zwalczy też gorączkę oraz złagodzi kaszel. Najlepiej stosować go w początkowej fazie choroby – wówczas zadziała najsilniej. Poza tym warto stosować napary, które pomogą w odkrztuszeniu oraz rozgrzaniu organizmu. Przydarzyło ci się zapalenie spojówek? W tym również nieoceniony okaże się bez.
3) Dzikie jeżyny
To prawdziwe bogactwo witamin prosto z lasu. Dowody? Zawierają witaminę C, B6, A, E, K i te z grupy B, które zadbają o jesienną odporność organizmu. Poza tym są źródłem żelaza, o czym pamiętać powinny zwłaszcza kobiety w ciąży oraz wegetarianie.
4) Śliwa tarnina
Owoce śliwy to bogactwo witamin i minerałów, m.in. witamin z grupy B, witaminy C, magnezu, potasu i wapnia. Wśród największych zalet owocu wyróżnimy pomoc w chorobach układu moczowego, o które nietrudno w okresie przeziębień. Ponad to stosuje się ją jako lek przeczyszczający oraz na biegunkę.
5) Kalina koralowa
Kalina w medycynie ludowej stosowana była przede wszystkim jako lekarstwo na kaszel, a dla pań- jako środek przeciwbólowy w czasie bolesnych miesiączek. Jesienią jednak powinnyśmy pamiętać przede wszystkim, że jej owoce zawierają witaminę C, która wzmocni odporność organizmu. Poza tym znajdziemy w nich też witaminę P, dzięki której zmniejszymy ryzyko wystąpienia przeziębienia, infekcji czy grypy.