Dzień św. Patryka, czyli irlandzkie inspiracje na polskim stole

W zagranicznych kalendarzach są święta mniej i bardziej chętnie przyswajane przez Polaków. Dzień św. Patryka z pewnością należy do tej drugiej kategorii – tradycja świętowania, która przyszła z Zielonej Wyspy, ma coraz więcej wielbicieli w naszym kraju.

Steki z karkowki

W Irlandii 17 marca to święto narodowe, związane z postacią św. Patryka – patrona kraju i misjonarza, który krzewił na tamtejszych ziemiach chrześcijaństwo. Procesje i parady, flagi powiewające na tle wszechobecnej zieleni, niezliczone trójlistne koniczyny, domy udekorowane zielonymi gałązkami oraz piwo w ten dzień specjalnie barwione na zielono to znaki rozpoznawcze tego święta. Jego celebrowanie nierozłącznie wiąże się z obficie nakrytym stołem. Kucharze Knorr podpowiadają, jak tego dnia przenieść irlandzkie smaki do polskich domów.

 

Po pierwsze… ziemniaki

To podstawa irlandzkiego menu – gotowane w mundurkach, smażone, puree. Jeśli chcemy mieć namiastkę Zielonej Wyspy u siebie w domu, przyrządźmy w oryginalny sposób właśnie ziemniaki. Ulubione przez Irlandczyków boxty (placki ziemniaczane) lub champ (puree ziemniaczane z cebulą) nie odbiegają wielce od polskiej tradycji i popularnych w naszym kraju smaków. Kucharze Knorr polecają przygotować w tym dniu Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulą lub Placki ziemniaczane z boczkiem. W ten dzień świetnie sprawdzą się również Nadziewane skorupki ziemniaków, które po wypełnieniu farszem na bazie cebuli, pieczarek i sera będą wyglądać bardzo efektownie. Kolejna smaczna propozycja to Zupa ziemniaczano-porowa z boczkiem, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze doskonale prezentuje się na talerzu.

Zupa ziemniaczano-porowa

 

Po drugie… mięso

Irlandzkie gusta kulinarne mają sporo wspólnego z polskimi zwyczajami. Kolejny dowód? Oprócz ziemniaka na świątecznym stole z pewnością znajdzie się jakieś danie mięsne. Mieszkańcy Zielonej Wyspy lubują się w różnego rodzaju gulaszach. Kucharze Knorr mają kilka pomysłów, by ciekawie skomponować jego składniki. Może to być Gulasz z kiełbasy i ziemniaków lub interesujący Gulasz cebulowy ze szczyptą cynamonu i dodatkiem czosnku. Niezwykle popularna w Irlandii jest również kaszanka – white pudding lub black pudding (biała lub czarna). W Polsce znamy wiele sposobów na jej przyrządzenie, ale czy nic nas już nie jest w stanie zaskoczyć? Może w ten dzień warto nieco poeksperymentować i spróbować Pierogów z kaszanką i cynamonem?Jeśli natomiast zależy nam na bardzo szybkim daniu, przygotujmy Kaszankę z cebulką i jajkiem.Chcąc pozostać w irlandzkiej kuchni, możemy również na obiad przyrządzić stek. Kucharze Knorr polecają zwłaszcza Stek T-bone, który doskonale smakuje podawany z ziemniaczanym puree i na przykład marchewką, lub Steki z karkówki z musztardą serwowane z pieczonymi ziemniakami. Więcej szczegółów poniżej:

 

Ale nade wszystko… śniadanie

Bez śniadania z domu lepiej nie wychodzić – tak powtarzały nam zawsze mamy i babcie. Pewnie miały na myśli polskie śniadanie, ale irlandzkie też prezentuje się doskonale. Bekon, kiełbaski wieprzowe, jajka sadzone lub jajecznica, pieczony pomidor oraz hash brown, czyli placek ziemniaczany smażony na głębokim tłuszczu, to jego główne składniki. Z pewnością na śniadanie 17 marca warto pokusić się także o upieczenie tradycyjnego chlebka irlandzkiego, tzw. soad bread, czyli chleba sodowego, który jest lekko słodkawy i naprawdę rozpływa się w ustach.

Szczęśliwego Dnia Świętego Patryka – Beannachtaí na Féile Pádraig duit!

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (127 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  5 sierpnia 2013 14:40

    Menu irlandzkie przypadło mi do gustu.

    Odpowiedz
  2. joanna252  14 sierpnia 2016 13:07

    Fajne przepisy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany