12 kwietnia Dzień Czekolady – palce lizać!
12 kwietnia w całej Polsce będziemy obserwować wyraźną poprawę nastroju, wzrost zadowolenia z życia, a na ulicach, w autobusach i w urzędach zanotujemy zdecydowanie więcej uśmiechniętych ludzi. Wszystko to za sprawą czekolady – właśnie tego dnia obchodzimy jej święto.
Czekolada nieodmiennie jest ulubionym przysmakiem wśród łakoci – jej jedwabisty smak nie ma sobie równych. Co ciekawe, ostatnio czekolada zdobywa popularność także jako dodatek do różnego rodzaju mięs, np. wieprzowiny czy drobiu. Szef kuchni Knorr Piotr Murawski radzi, jak wykorzystać jej walory w kuchni nie tylko na deser, ale i w daniu głównym.
Tradycyjny smak – zupełnie nowe połączenie
Jej smak zna chyba każdy. Uwielbiamy go! Jednak okazuje się, że czekolady nie musimy wykorzystywać jedynie w sposób tradycyjny i traktować wyłącznie jako deseru. Szefowie kuchni proponują kulinarne eksperymenty z czekoladą w roli głównej i starają się zainspirować nas do wykorzystywania jej także w daniach głównych. Prawdziwym zaskoczeniem dla rodziny będą choćby Żeberka z gorzką czekoladą.
Żeberka z gorzką czekoladą
- Receptura dla czterech osób
- Kuchnia meksykańska
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas pieczenia: 80 minut
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 60 g czerwonej cebuli
- 14 g czosnku podsmażonego
- 5 g czosnku surowego
- 2 g tymianku
- 1 łyżeczka Naturalnej Przyprawy do mięs
- 2 g rozmarynu
- 150 g ketchupu
- 50 g octu balsamicznego
- 3 g imbiru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 g gałki muszkatołowej
- 100 g cukru brązowego
- 5 g cynamonu
- 500 g oleju roślinnego
Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji. Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę. Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190o C przez 80 minut. Sukces murowany!
Po meksykańsku
Ziarna kakao pochodzą z terenu dzisiejszego Meksyku, a znane były już za czasów starożytnych Majów i Azteków. Do Europy szlachetne ziarna przywiózł Krzysztof Kolumb – owoce wiecznie zielonego drzewa kakaowca były środkiem płatniczym dla ówczesnych Indian. Pozostańmy zatem w kręgu inspiracji meksykańskich, łącząc smak czekolady z innymi charakterystycznymi dla tamtejszej kuchni specjałami. Oto druga propozycja na 12 kwietnia, czyli Kurczak w sosie czekoladowym – mole poblano.
Kurczak w sosie czekoladowym – mole poblano
- Receptura dla 6 osób
- Kuchnia meksykańska
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- 1200 g kurczaka razem z kośćmi pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 papryki chilli
- 1 papryka wędzona chilli z puszki
- 2 Bulionetki Domowe drobiowe
- 200 g migdałów bez skóry
- 200 g cebuli
- 300 g pomidorów pelati z puszki lub 5 całych dojrzałych pomidorów
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 5 zmielonych w moździerzu goździków
- 1 łyżka ziaren mielonej kolendry
- 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki smalcu (smalec można zastąpić dowolnym olejem roślinnym)
- 200 g gorzkiej czekolady
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim ze wszystkich stron kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Odstawiamy mięso do ostygnięcia i zabieramy się za przygotowanie sosu. Siekamy drobno czosnek, cebulę i obie papryki, podsmażamy je w garnku na pozostałym tłuszczu. Migdały również drobno siekamy, dodajemy je do cebuli i papryki, co chwilę mieszając. Doprawiamy ziarnami kolendry, gwiazdkami anyżu i czarnym pieprzem. Miksujemy pomidory, dodajemy do garnka razem z Bulionetką. Teraz czas na czekoladę – kruszoną wrzucamy do garnka, całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, mieszając po dnie drewnianą łopatką. Kurczaka można na koniec przybrać ziarnem sezamu i posiekaną natką kolendry.
A na deser…
…Czekoladowe fondue! Choć z czekolady możemy przyrządzić tysiące różnych deserów, to szczególnie polecamy właśnie fondue jako prosty i szybki sposób na słodkie co nieco na wieczór z przyjaciółmi lub romantyczne chwile z ukochanym.
Czekoladowe fondue
- Ilość porcji: w zależności od foremki do 10 porcji
- Czas przygotowania: 20 minut
- Kuchnia francuska/włoska
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g margaryny
- 70 g mąki pszennej
- 165 g cukru
- 5 jajek
Czekoladowe fondue przygotujemy w 30 minut, a porcja wystarczy aż dla 8 osób. Czekoladę z margaryną rozpuszczamy na parze. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, wlewamy wystudzoną, ale płynną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku w 190°C przez około 12 minut. Po upieczeniu ciastka w środku powinny być płynne. Do środka możemy dodać trochę pokruszonej gorzkiej lub mlecznej czekolady, aby wzmocnić jeszcze efekt płynnego nadzienia.
Czekoladową rewolucję w kuchni czas zacząć – smacznego!