Dzień Bez Mięsa: Wypróbuj pyszne posiłki wege, nie tylko od święta

Spis treści:

Od 1985 roku 20 marca jest obchodzony jako Dzień Bez Mięsa. Początkowo święto to było ustanowione wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, ale szybko zyskało sławę na całym świecie. Głównym celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa ma negatywny wpływ na środowisko, a wegetariański jadłospis może być nie tylko smaczny, ale też pełnowartościowy. Wraz z szefem kuchni Knorr przygotowaliśmy dla Was propozycje posiłków bez mięsa. Wypróbujcie je u siebie w domu – nie tylko od święta!

dzień bez mięsa przepisy na dania wege

Fot. mat. nadesłane

Nowe podejście do kuchni wege

Wiele osób wciąż uważa, że posiłek bez mięsa jest niepełnowartościowy lub mało pożywny. Twoi domownicy uwielbiają klasyczne kotlety schabowe i mielone? Podczas Międzynarodowego Dnia bez Mięsa zaproponuj im smakowitą alternatywę! W jej roli wybornie sprawdzą się np. ​​kotleciki z kalafiora, które podać można z dowolną surówką, warzywnymi frytkami oraz ziołowym dipem lub faszerowane pieczarki.

Łatwy i mało kaloryczny Fit burger – najlepszy przepis

Łatwy i mało kaloryczny Fit burger – najlepszy przepis

Burgery dla niektórych są synonimem “cheat meal”, czyli tzw. “oszukanego posiłku. Dania, które jest wysoko kaloryczne i całkowicie wbrew diecie, na której się znajdują. Tymczasem wystarczy odrobinę przekształcić tradycyjny przepis na burgery wołowe i okaże się, że będąc na diecie, nie musimy w ogóle rezygnować z takiego posiłku.

Kotleciki  z kalafiora

Kotleciki  z kalafiora

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 1 kostka Bulionu warzywny, np. Knorr
  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 15 dag bułka tarta
  • 1 szczypta cukru
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 łyżka Kminku
  • 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu mielony
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżki posiekanej natki pietrszuki
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 l wrząrku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 0,5 litra wrzątku. Wlej do garnka i dodaj cukier.
  2. Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.
  3. Dodaj do masy kalafiorowej: jajka, 3 łyżki bułki tartej, koperek, kminek oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem oraz solą.
  4. Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
  5. Smaż je na złoty kolor, z obu stron, na gorącym oleju. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

Faszerowane pieczarki 

  • Dla 4 osób 
  • Czas przygotowania: 30 minut 
Faszerowane pieczarki 

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 1 Fix Knorr Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym
  • 200 g Magic Mince The Vegetarian Butcher 
  • 24 pieczarki średniej wielkości 
  • ½  cebuli pokrojonej w kostkę 
  • 20 g wegańskiego sera 
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany 
  • 3 łyżki oleju 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekany 

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel kapelusze pieczarek od nóżek. Nóżki pokrój w plastry. Kapelusze obsmaż na gorącym oleju, oprósz solą i pieprzem. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. 
  2. Na tej samej patelni, po smażeniu kapeluszy, podsmaż czosnek, cebulę, Magic Mince The Vegetarian Butcher i pozostałe kawałki grzybów. Farsz nałóż do kapeluszy. 
  3. Całość zalej Fixem Knorr wymieszanym z 200 ml wody. Całość oprósz pokrojonym w kostkę pomidorem i tartym wegańskim serem. Zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 15 minut. Tuż przed podaniem oprósz natką pietruszki. 

Rada: Do sosu możesz też dodać garść posiekanych kaparów.

Danie bez mięsa na specjalną okazję

Chcąc zrobić wrażenie na gościach podczas uroczystej kolacji, często wybieramy owoce morza, jagnięcinę, cielęcinę czy polędwiczki wieprzowe, ponieważ wiele z nas wciąż uważa, że niektóre gatunki mięs są produktami wykwintnymi, idealnymi wprost do uświetnienia ważnej okazji. Czy równie spektakularny efekt można uzyskać w wersji wegetariańskiej? Oczywiście!

Makaronowe gniazda bolognese

  • Dla 4 osób 
  • Czas przygotowania: 30 minut 
Makaronowe gniazda bolognese

Fot. mat. nadesłane

Składniki:

  • 1 Fix Spaghetti Bolognese Knorr
  • 300 g Magic Mince The Vegetarian Butcher 
  • 1 opakowanie makaronu tagiatelle w gniazdach 
  • 1 puszka pomorów pelati 
  • 1 marchewka starta na tarce 
  • 2 kłącza selera naciowego drobno pokrojone w kosteczkę 
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę 
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 100 g sera wegańskiego 
  • 1 awokado obrane, pokrojone w plastry 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z szerokim dnem, na rozgrzanej oliwie, podsmaż warzywa. Gdy zaczną się rumienić, dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher. Całość smaż 2-3 minuty, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr wymieszany w 100 ml wody. Wszystko razem gotuj 3-4 minuty, mieszając sos co jakiś czas. 
  2. Gniazda makaronu zanurz w gotującej się, osolonej wodzie. Makaron gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2-3minuty, starając się, żeby zachował swój kształt. Ułóż go na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody. 
  3. Następnie makaron ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, zrób w jego środku wgłębienie, umieść w nim dwa – trzy plastry awokado, sos bolognese, całość oprósz obficie tartym wegańskim serem. Całość piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 20 -30 min. do zarumienienia. 

Rada: Tak przygotowane gniazda z sosem możesz wzbogacić, dodając do nich surowe jajko. 

Makaron z warzywnym kurczakiem na ostro 

  • Dla 4 osób 
  • Czas przygotowania: 30 minut 
Makaron z warzywnym kurczakiem na ostro 

Fot. mat. nadesłane

Składniki

  • 1 Fix Kurczak po Szanghajsku Knorr
  • 250 g Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher 
  • 150 g makaronu chińskiego jajecznego 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone i drobno posiekane)
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2  łyżeczki sosu rybnego 
  • mała papryczka chili drobno posiekane 
  • 30 g orzechów nerkowca 
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie słupki 
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 100 g kapusty pok-choy, drobno pokrojonej w plastry 
  • 3 dymki, drobno pokrojone (oddzielnie cebulę, oddzielnie szczypior)
  • 3 łyżki oleju do smażenia 
  • 100 g kiełków sojowych 
  • 1 limonka 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron według zaleceń producenta. 
  2. Na suchej patelni upraż orzechy, przełóż je na bok, a gdy wystygną, pokrusz z grubsza. 
  3. Na tej samej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek chili, imbir, następnie dodaj warzywa, uprażone orzechy, olej sezamowy. Wszystko razem smaż chwilę, dodaj Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher. Mieszając cały czas, smaż kolejne 2-3 min. 
  4. Na koniec makaron z warzywami zalej Fixem Knorr Kurczak po Sznghajsku wymieszanym w 200 ml wody. Makaron dopraw do smaku sosem rybnym. Podawaj posypany szczypiorem, z cząstką limonki.

Rada: Orzechy możesz zastąpić ziarnami sezamu. 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (36 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  19 marca 2022 14:31

    ja jem mięso dwa razy w tygodniu, reszta dni bez, czuję się zdecydowanie lżej 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna  23 marca 2022 06:45

    Jem mięso raz albo dwa razy w tygodniu maksymalnie. Staram się ograniczać potrawy mięsne, bo nasz organizm tego tak często nie potrzebuje. Nauczyłam się za to przyrządzać wiele świetnych potraw wegetariańskich, od których obecnie jestem uzależniona.
    Dodam, ze wybieram przy tym zdrowe ekologiczne rozwiązania. Często zamawiam żywność eko w sieci, bo jest o wiele taniej.

    Odpowiedz
  3. Magdalena  7 lipca 2022 19:46

    Dla mnie mięso mogłoby nie istnieć.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany