Dzień Babci i Dziadka – zaskocz kulinarnie wyjątkowych gości
Kuchnia naszych babć pachniała tradycyjnym rosołem z własnoręcznie robionym makaronem, aromatycznymi schabowymi, dopiero co wyciągniętym z piekarnika ciastem drożdżowym z jabłkami i kruszonką. Tych rzeczy nie zrobimy lepiej niż one – nasze babcie. Dlatego z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka zaprośmy swoich dziadków na obiad, podczas którego zaskoczymy ich nieznanymi im wcześniej połączeniami kulinarnymi.
Po pierwsze – z nutą ekstrawagancji
Nasi dziadkowie, często przywiązani do tradycji, także tej kulinarnej, na pierwsze danie chętnie podają zupy o domowym, znanym całej rodzinie smaku. Jednak goszcząc ich w tym świątecznym dniu, warto nadać zupie nutę ekstrawagancji. Zamiast tradycyjnej pomidorowej szefowie kuchni Knorr proponują podać Pomidorówkę z makaronem po włosku urozmaiconą aromatycznymi ziołami lub Pikantną zupę pomidorową z bazylią z odrobiną papryczki chili. Elegancko i z klasą. Podobnie smacznym początkiem wspólnego obiadu będzie barszcz czerwony, którego intensywny czerwony kolor może być wyrazem naszych uczuć dla dziadków. Także tę zupę możemy wzbogacić dodatkami, które ich zadziwią. Aromatyczny Barszcz z morelami i anyżkiem, Barszcz z jabłkami czy nawet Barszcz ze śledziem z pewnością im zasmakują! Kucharze Knorr polecają tak eksperymentować i z innymi tradycyjnymi zupami, jak ogórkowa, barszcz biały, fasolowa – dziadkowie z pewnością docenią nasze kulinarne próby!
Po drugie – odrobina fantazji
Przyrządzając drugie danie dla babci i dziadka, odejdźmy od tradycyjnego kurczaka czy kotletów schabowych. W zamian warto postawić na delikatne mięso indycze i przygotować je w nieco inny sposób, niż to mają w zwyczaju dziadkowie. Szefowie kuchni Knorr proponują Eskalopki z indyka z pieprzem, szałwią i cytryną lub Klopsiki z papryką i kaparami. Znakomitym sposobem na ugoszczenie dziadków będzie również Królewski gulasz z indyka, który podamy z ryżem. A może przyrządzimy jednak jagnięcinę? Opiekane kotleciki jagnięce, Pieczona jagnięcina z miodem i rozmarynem lub Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry z pewnością zaspokoją ochotę wyjątkowych w tym dniu gości na pyszne drugie danie. Tradycyjne mięso przyrządzone z odrobiną fantazji będzie strzałem w dziesiątkę!
A na deser – słodkie małe co nieco
Dzień Babci i Dziadka to niepowtarzalna okazja, by spotkać się ze swoimi dziadkami i podziękować im za smaki pamiętane z dzieciństwa. Dlatego obiad, na który ich zaprosimy, nie może się obejść bez słodkiego deseru. Naszą wdzięczność za ich miłość i opiekę pomogą wyrazić Lwowskie śliwki faszerowane. Ochotę na małe co nieco po smakowitym obiedzie zaspokoi również prosta w przygotowaniu Babka kresowaoraz Hiszpański placek z jabłkami.
www.przepisy.pl