Dyniowe smoothie – jesienny koktajl, który postawi Cię na nogi!
Jesień ma wiele smaków, ale jednym z tych, który najbardziej nam się z nią kojarzy jest dynia. Łączy ona w sobie pachnące skarby jesieni, bombę witamin i właściwości rozgrzewające. Wszystko to, czego potrzebujemy o tej porze roku. Gdy znudzą już Wam się kolejne przepisy na zupę dyniową, sięgnijcie po dyniowe smoothie. Syci, rozgrzewa i doskonale smakuje! Poza tym, wypity rano szybko stawia na nogi. Mamy dla Was przepis na koktajl z dyni, który jest tak pyszny, że zechcecie go pić codziennie!

Fot. Mama i ja
Dyniowe smoothie – przepis
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o swoje zdrowie i odporność. Warto sięgać po sezonowe owoce i warzywa. Wczesna jesień to czas, w którym króluje dynia. Poznaj przepis na odżywcze dyniowe smoothie, które jest nie tylko pyszne, ale niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla Twojego zdrowia i samopoczucia!

Fot. Mama i ja
Składniki (4 porcje):
- woda (np. Mama i ja), ilość według uznania
- 1 średnia dynia hokkaido
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem lub do 220°C bez niego.
- Dynię umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki.
- Ułóż dynię na foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do miękkości i lekkiego zbrązowienia przez ok. 30 minut. Odstaw do przestudzenia.
- Zmiksuj dynię, banany i masło orzechowe z wodą Mama i ja do konsystencji, jaka Ci odpowiada.
Smoothie możesz spożyć od razu albo zabrać ze sobą na spacer lub do pracy.
Smacznego!
Nie znoszę dyni, raz spróbowałam i mi nie posmakowała. Smoothie robię sobie z zielonych warzyw i owoców, do tego trochę mineralnej cisowianki, sok z cytryny i jest pyszny i zdrowy koktajl 🙂
Ciekawe czy w takim zestawie wyczuwa się mocno tę dynię, bo też za nią za bardzo nie przepadam. Ale smothie na pewno ciekawe jak ktoś lubi dynię, no i zapewne bardzo zdrowy napój na jesienne dni!
Nie lubię dyni ze względu na jej specyficzny smak i aromat ( za to pestki z dyni uwielbiam i bardzo często dodaję je do zup – kremów ) i niestety nie znam składnika , który to niweluje . A wy znacie jakiś ?