Dyniowe smoothie – jesienny koktajl, który postawi Cię na nogi!

Jesień ma wiele smaków, ale jednym z tych, który najbardziej nam się z nią kojarzy jest dynia. Łączy ona w sobie pachnące skarby jesieni, bombę witamin i właściwości rozgrzewające. Wszystko to, czego potrzebujemy o tej porze roku. Gdy znudzą już Wam się kolejne przepisy na zupę dyniową, sięgnijcie po dyniowe smoothie. Syci, rozgrzewa i doskonale smakuje! Poza tym, wypity rano szybko stawia na nogi. Mamy dla Was przepis na koktajl z dyni, który jest tak pyszny, że zechcecie go pić codziennie!

Fot. Mama i ja

Dyniowe smoothie – przepis

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o swoje zdrowie i odporność. Warto sięgać po sezonowe owoce i warzywa. Wczesna jesień to czas, w którym króluje dynia. Poznaj przepis na odżywcze dyniowe smoothie, które jest nie tylko pyszne, ale niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla Twojego zdrowia i samopoczucia!

Fot. Mama i ja

Składniki (4 porcje):

  •  woda (np. Mama i ja), ilość według uznania
  •  1 średnia dynia hokkaido
  •  2 banany
  •  2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C z termoobiegiem lub do 220°C bez niego.
  2. Dynię umyj, pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki.
  3. Ułóż dynię na foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz do miękkości i lekkiego zbrązowienia przez ok. 30 minut. Odstaw do przestudzenia.
  4. Zmiksuj dynię, banany i masło orzechowe z wodą Mama i ja do konsystencji, jaka Ci odpowiada.

Smoothie możesz spożyć od razu albo zabrać ze sobą na spacer lub do pracy.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (89 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...