Dyniowe racuchy z gruszką – pyszny jesienny przysmak śniadaniowy!

Lubisz śniadania na słodko, ale kończą już Ci się pomysły? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie. Delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem  z karmelizowanej gruszki. Smak doskonale uzupełniają chrupiące płatki migdałowe. 

Fot. mat. nadesłane

Przepis na około 20 sztuk:

  Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
  • 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
  • łyżka drożdży instant
  • olej Rapso do smażenia
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • szklanka maślanki naturalnej
  • łyżka liofilizowanych malin
  • 2 gruszki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • Szczypta soli

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki miodu
  • 2, 3 gruszki 
  • ½ łyżki goździków
  • kilka ziaren kardamonu
  • laska cynamonu

Dekoracja:

  • płatki migdałowe, np. Kresto

Przygotowanie ciasta:

  1. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.
  1. Ciasto smaż na rozgrzanym oleju (np. Rapso).

Przygotowanie dressingu:

  1. Miód wylej na patelnię, dodaj plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonu, następnie karmelizuj owoce.
  1. Dressing nałóż na racuchy. Całość oprósz cukrem pudrem i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (80 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...