Dyniowe racuchy z gruszką – pyszny jesienny przysmak śniadaniowy!
Lubisz śniadania na słodko, ale kończą już Ci się pomysły? Koniecznie wypróbuj ten przepis! Dyniowe racuchy z gruszką to pomysł na pyszne, słodkie, jesienne śniadanie. Delikatne ciasto idealnie komponuje się z gęstym dressingiem z karmelizowanej gruszki. Smak doskonale uzupełniają chrupiące płatki migdałowe.
Przepis na około 20 sztuk:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (o poj. 250ml.) mąki pszennej typ 480
- 1 szklanka startej dyni hokkaido lub piżmowej
- łyżka drożdży instant
- olej Rapso do smażenia
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- szklanka maślanki naturalnej
- łyżka liofilizowanych malin
- 2 gruszki
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- Szczypta soli
Składniki na dressing:
- 3 łyżki miodu
- 2, 3 gruszki
- ½ łyżki goździków
- kilka ziaren kardamonu
- laska cynamonu
Dekoracja:
- płatki migdałowe, np. Kresto
Przygotowanie ciasta:
- Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw ciasto na minimum 30 minut do 1 godziny.
- Ciasto smaż na rozgrzanym oleju (np. Rapso).
Przygotowanie dressingu:
- Miód wylej na patelnię, dodaj plastry gruszki, goździki, kardamon, laskę cynamonu, następnie karmelizuj owoce.
- Dressing nałóż na racuchy. Całość oprósz cukrem pudrem i posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego!