Dyniowe inspiracje

Dynia – królowa jesieni, jednak jeszcze niedoceniana w sztuce kulinarnej i rzadki gość na naszych stołach. Nadal największą popularnością cieszą się pestki z dyni, które są doskonałą przekąską i dodatkiem do sałatek przygotowywanych w domu.

Tarta z dynia

Ale warto zwrócić uwagę na miąższ dyni, który nie tylko jest smaczny, ale także ma zdrowotne właściwości. Dynie zawierają  stosunkowo dużo witamin: A, B1, B2, C, PP. Ponadto bogate są w fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz dużą ilość beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A i wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Dynia jest także niskokaloryczna. Przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Dlatego warto, szczególnie jesienią, kiedy na stoiskach warzywnych królują dynie, wykorzystać je do przygotowywanych w domu dań. Zupa dyniowa, ciasto z dyni, dynia pieczona, smażona lub jako składnik zapiekanek i tart, możliwości jest naprawdę wiele.

Przepis na tartę z dynią

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
  • sól

Składniki na nadzienie:

  • 30 dag miąższu z dyni
  • 20 dag twardych pomidorków koktajlowych
  • 2 dymki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 20 dag sera ricotta
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i śmietanę. Łączymy składniki i energicznie zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wykładamy do wcześniej natłuszczonej i przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto podpiecze się na jasnozłoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Miąższ z dyni kroimy w kostkę, siekamy dymkę i obydwa składniku wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy rozdrobniony czosnek, zioła, sól i pieprz. Całość mieszamy z pomidorkami koktajlowymi i wykładamy na wcześniej podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.

Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na rodzinny obiad a także na kolację w gronie przyjaciół. Jako uzupełnienie dania warto wybrać napój, który wydobędzie wytrawny smak potrawy. Warto wybrać np. Razowy kwas chlebowy czyli bezalkoholowy, naturalny, gazowany napój. Idealnie komponuje się zarówno z wytrwanymi jak i słodkimi potrawami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  28 października 2013 19:39

    Mniam,mniam, czemu nie?

    Odpowiedz
  2. gusia.  28 października 2013 20:41

    Same witaminy w tej dyni.

    Odpowiedz
  3. gosia56  28 października 2013 21:20

    świetne jesienne warzywo

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  27 maja 2015 20:02

    Pycha! Chętnie spróbuje 🙂

    Odpowiedz
  5. framboise  18 listopada 2015 19:42

    samo zdrowie!

    Odpowiedz
  6. Coolturkajakaja  9 marca 2016 07:27

    Uwielbiam dynię, a w takiej postaci jeszcze jej nie próbowałam. Na zdjęciu tarta wygląda obłędnie, oby tylko wyszła mi podobna, bo aż mi ślinka cieknie jak pomyślę o tej wspaniałej kombinacji świeżych składników z ricottą i parmezanem 🙂

    Odpowiedz
  7. efffciaa  3 kwietnia 2016 22:06

    Bardzo ładnie wyglądająca tarta dyniowa , chętnie spróbuję ją zrobić , ciekawa jestem czy też mi wyjdzie taka ładna jak jest na tym zdjęciu ? Jak zrobię to wrzucę fotkę 🙂

    Odpowiedz
  8. Tereniasz  26 lipca 2016 11:10

    Super

    Odpowiedz
  9. marcia7  15 sierpnia 2016 20:01

    akurat mamy dyniową porę

    Odpowiedz
  10. marcia7  31 sierpnia 2016 13:31

    idealna letnia kolacja

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:12

    Bardzo ciekawie wygląda to danie i tak też zapewne smakuje.

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  18 lutego 2017 01:58

    Lubie dynie pod każdą postacią.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany