Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Czas przygotowania dania: Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami – 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

  • – świeża dynia – 1 sztuka
  • – krewetki – 30 dag
  • – mleko kokosowe – 1 puszka
  • – świeży imbir – 1 sztuka
  • – ząbek czosnku – 1 sztuka
  • – curry – 1 szczypta
  • – sok z 1 cytryny
  • – posiekany szczypiorek
  • – tłuszcz do smażenia
  • – sól i pieprz do smaku
  • – Esencja do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
  2. Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.
  3. Wlej mleko kokosowe i dodaj Esencję do duszonego kurczaka Knorr, dzięki czemu danie nabierze głębokiego intensywnego smaku.
  4. Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
  5. Do gotującego sosu dodaj kostki dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (159 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  29 października 2015 11:29

    Całkiem ciekawy przepis, chociaż jakoś do dyni się nie mogę przekonać.

    Odpowiedz
  2. agata20  29 października 2015 13:47

    Świetnie wygląda.

    Odpowiedz
  3. bbo  29 października 2015 14:03

    To by mnie rozgrzało!

    Odpowiedz
  4. Aneta  29 października 2015 14:40

    Ciekawy przepis, tylko ta dynia…

    Odpowiedz
  5. macierzanka  29 października 2015 17:28

    Danie wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  6. Wusia  29 października 2015 19:29

    Polski smak dyni z orientalnymi krewetkami- ciekawe zestawienie i chyba smaczne.

    Odpowiedz
  7. martucha180  29 października 2015 19:33

    Składniki nie moje.

    Odpowiedz
  8. Jaworka  29 października 2015 19:45

    Ten przepis akurat nie dla mnie

    Odpowiedz
  9. Żanett  29 października 2015 22:55

    Oj nie, zdecydowanie nie dla mnie. A krewetek to już na pewno nie tknę 🙂

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  31 października 2015 19:50

    Jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  11. Patriszia  3 listopada 2015 21:14

    Hmm… Ciekawy przepis, ale chyba jednak nie dla mnie..

    Odpowiedz
  12. marcia7  15 sierpnia 2016 19:47

    Doskonałe to danie

    Odpowiedz
  13. m258  21 listopada 2016 16:37

    nie lubie curry

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany