Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami
Czas przygotowania dania: Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami – 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami
- – świeża dynia – 1 sztuka
- – krewetki – 30 dag
- – mleko kokosowe – 1 puszka
- – świeży imbir – 1 sztuka
- – ząbek czosnku – 1 sztuka
- – curry – 1 szczypta
- – sok z 1 cytryny
- – posiekany szczypiorek
- – tłuszcz do smażenia
- – sól i pieprz do smaku
- – Esencja do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
- Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.
- Wlej mleko kokosowe i dodaj Esencję do duszonego kurczaka Knorr, dzięki czemu danie nabierze głębokiego intensywnego smaku.
- Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
- Do gotującego sosu dodaj kostki dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.