Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
Przepis pochodzi z portalu www.cukier-krolewski.pl
Czas przygotowania deseru: Dyniowe babeczki z serkiem kremowym – 1 godzina
Stopień trudności – średni
Składniki na deser: Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
Ciasto na 15 sztuk:
- 175 g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 85g miękkiego masła
- 2 jajka
- 215 g puree z dyni
- 100ml mleka
- 140 mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Krem:
- 200g cukru pudru Cukier Królewski
- Cukier kandyz kruszony Cukier Królewski
- 300g serka Philadelphia
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Puree z dyni
Aby przygotować domowe puree z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Krok pierwszy
Przygotowujemy trzy miseczki. W największej z nich ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
Krok drugi
Do puree z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii.
Krok trzeci
W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z puree oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok czwarty
Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min. Babeczki z wierzchu pozostaną nieco lepkie i wilgotne, nie oceniajmy ich gotowości na oko, ale metodą suchego patyczka. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia przed przystąpieniem do dalszej pracy.
Przygotowanie kremu
200g cukru pudru Cukier Królewski, 300g serka Philadelphia, 100g miękkiego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
Dekorowanie babeczek
Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz kruszony.
Fajny przepis. Świetne rozwiązanie na przemycenie zdrowej dyni do naszej diety.
Ślinka cieknie!
Muszę wypróbować ten przepis!
Uwielbiam takie przepisy, dziękujee.. 🙂
Babeczki babeczkami, ale urzekła mnie ta miseczka z głównego zdjęcia 😀
robiłam kiedyś babkę z dynią, która okazała się zakalcem. ciekawe, czy ten przepis się uda 🙂
Z chęcią wypróbuję ten przepis.
Super przepis muszę przyznać że z dyni jeszcze nigdy i nic nie robiłam
jutro wypróbuję;)
Nigdy nie jadłam żadnych ciast dyniowych itp. Chętnie wypróbuję przepis 🙂
Nie przepadam za dynią.
Napewno mniam, wykorzystam do tego dania dynie ekologiczne z własnego ogródka.