Dyniowe babeczki z serkiem kremowym

Dyniowe-babeczki_fot.-Cukier-Królewski

Dyniowe babeczki fot. Cukier Królewski

Przepis pochodzi z portalu www.cukier-krolewski.pl

Czas przygotowania deseru: Dyniowe babeczki z serkiem kremowym – 1 godzina

Stopień trudności – średni

Składniki na deser: Dyniowe babeczki z serkiem kremowym

Ciasto na 15 sztuk:

  • 175 g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 85g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 215 g puree z dyni
  • 100ml mleka
  • 140 mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 200g cukru pudru Cukier Królewski
  • Cukier kandyz kruszony Cukier Królewski
  • 300g serka Philadelphia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Puree z dyni

Aby przygotować domowe puree z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.

Krok pierwszy

Przygotowujemy trzy miseczki. W największej z nich ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.

Krok drugi

Do puree z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii.

Krok trzeci

W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z puree oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok czwarty

Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min. Babeczki z wierzchu pozostaną nieco lepkie i wilgotne, nie oceniajmy ich gotowości na oko, ale metodą suchego patyczka. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia przed przystąpieniem do dalszej pracy.

Przygotowanie kremu

200g cukru pudru Cukier Królewski, 300g serka Philadelphia, 100g miękkiego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.

Dekorowanie babeczek

Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz kruszony.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (218 głosów, średnia: 4,52 z 5)
loading... zapisuję głos...