Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
Przepis pochodzi z portalu www.cukier-krolewski.pl
Czas przygotowania deseru: Dyniowe babeczki z serkiem kremowym – 1 godzina
Stopień trudności – średni
Składniki na deser: Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
Ciasto na 15 sztuk:
- 175 g cukru do wypieków Cukier Królewski
- 85g miękkiego masła
- 2 jajka
- 215 g puree z dyni
- 100ml mleka
- 140 mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Krem:
- 200g cukru pudru Cukier Królewski
- Cukier kandyz kruszony Cukier Królewski
- 300g serka Philadelphia
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Puree z dyni
Aby przygotować domowe puree z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200°C przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ bardzo łatwo można oddzielić od skórki łyżką, należy go odsączyć z wody i zmiksować na gładko blenderem. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Krok pierwszy
Przygotowujemy trzy miseczki. W największej z nich ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
Krok drugi
Do puree z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii.
Krok trzeci
W osobnej misce mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z puree oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok czwarty
Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175°C przez 20-30 min. Babeczki z wierzchu pozostaną nieco lepkie i wilgotne, nie oceniajmy ich gotowości na oko, ale metodą suchego patyczka. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia przed przystąpieniem do dalszej pracy.
Przygotowanie kremu
200g cukru pudru Cukier Królewski, 300g serka Philadelphia, 100g miękkiego masła i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
Dekorowanie babeczek
Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz kruszony.