Dynia Hokkaido – niewielkie warzywo, którego smak pobudzi Twoje kubki smakowe

Jesienią króluje dynia. Albo dodaje aromatu naszej kuchni i rozgrzewa nas od środka, albo jest częścią wystroju naszego domu podczas halloweenowego szaleństwa. Warzywo te ma wiele odmian – należy do nich Hokkaido – niewielka dynia o intensywnej, pomarańczowej skórze. Dowiedz się w jakich potrawach sprawdzi się jej słodko-orzechowy smak!

Warzywa bywają w naszej kuchni pomijane bądź stosowane w znikomej ilości. Powinny zaś, ze względu na rozliczne wartości odżywcze i zdrowotne, pełnić dominującą rolę w naszym menu. Można je podawać na wiele różnych sposbów, zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Oprócz tego, możesz zastąpić nimi niezdrowe i kaloryczne przekąski i zrobić w domu zdrową alternatywę, czyli chipsy z warzyw. W takiej wersji znakomicie się sprawdzi dynia Hokkaido – niepozorna, ale wyborna w smaku!

Dynia hokkaido

Źródło: www.pixabay.com

Dynia Hokkaido – niewielkie warzywo, którego smak pobudzi Twoje kubki smakowe

Hokkaido – charakterystyka

 

To jedna z wielu odmian dyni, której wszechstronne właściwości zdrowotne cenione były w medycynie ludowej. Na przykład świeże pestki stosowano jako środek przeciwko pasożytom jelit. Hokkaido jest dynią małą, ważącą z reguły nie więcej niż dwa, trzy kilogramy. W oczy rzuca się charakterystyczny, intensywny, pomarańczowy kolor. Nie trzeba obierać jej ze skórki, wystarczy ją sparzyć. Podczas pieczenia czy duszenia skóra mięknie, nadając słodko-orzechowy smak potrawie. Dynie Hokkaido sprawdzają się jako składnik leczo, gulaszów i tart.

 

Właściwości dyni Hokkaido

 

Intensywną, pomarańczową barwę dynia Hokkaido zawdzięcza karotenoidom. Jest w niej więcej karotenu niż w marchewce – ten zaś wpływa pozytywnie na wzrok. Poza tym chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Warzywo te jest bogatym źródło witamin z grupy B, witaminy A, C oraz fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Ze względu na wysoką zawartość takich składników jak witaminy, minerały i wspomniany wcześniej karoten zaleca się włączyć Hokkaido do diety małych dzieci.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonnik. Zaleca się więc jedzenie Hokkaido podczas stosowania diety redukcyjnej – nie zawiera wielu kalorii, jest bogata odżywczo, a przy tym pozostawia na długo uczucie sytości. Oprócz tego obecna jest w niej spora ilość węglowodanów i z powodzeniem może zastępować w posiłku bataty lub ziemniaki.

 

Zastosowanie

 

Zastosowania kulinarne dyni Hokkaido są bardzo szerokie. Sprawdzi się idealnie jako baza warzywnych kremów. Jest również świetnym dodatkiem do gulaszów, lecza, zapiekanek, tart, a nawet słodkich wypieków. Dynia hokkaido smakuje świetnie nawet jeśli tylko ją upieczemy, posypiemy dowolnymi przyprawami i skropimy oliwą z oliwek.

Zobacz jakie dania możesz przygotować w swojej kuchni z dynią Hokkaido w roli głównej:

 

Przepis na zupę krem

 

Składniki:

  • 40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koperku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania: Dynię, ziemniaki i jabłko pokrój w kostkę. Sparz pomidory, obierz ze skórki i drobno pokrój. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmaż. Wlej bulion i gotuj 20 minut. Przestudź i zmiksuj. Przypraw papryką, solą, pieprzem i połącz ze śmietaną. Podaj posypaną zieleniną i z grzankami.

 

dynia hokkaido

Źródło: www.pixabay.com

 

Przepis na pieczoną dynię

 

Składniki: dynia Hokkaido w ilości dowolnej.

Sposób wykonania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. W między czasie przekrój dynię na pół, usuń łyżką wewnętrzną część z pestkami i pokrój dynię w kawałki o kształcie sierpa. Przełóż dynię do dużej brytfanki, skrop oliwą i wymieszaj. Dodaj przyprawy i listki rozmarynu (w całości), po czym wymieszaj ponownie. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut, w zależności od grubości kawałków. Po upieczeniu możesz podać dynię w formie cząstek lub zmiksować na puree.

 

 

dynia hokkaido

Źródło: www.pixabay.com

 

Przepis na placki z dyni

 

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 60 g sera feta (2 czubate łyżki)
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób wykonania: Dynię obierz i wydrąż nasiona. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszony ser feta i posiekany koperek, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, smaż placki na rumiano z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!

Dynia Hokkaido

Źródło: www.pixabay.com

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (29 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  6 listopada 2019 15:08

    Jadłam taką pieczoną dynię-wyśmienita.

    Odpowiedz
  2. BożenaNowicka  7 listopada 2019 11:25

    Zupa krem pyszna 🙂 kompot z dyni oraz ciasto palce lizać

    Odpowiedz
  3. ewalub  9 listopada 2019 15:04

    A ja najbardziej lubię placuszki z dyni.

    Odpowiedz
  4. Skosa Sandra  10 listopada 2019 18:48

    Nie słyszałam wcześniej o tej odmianie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany