Oryginalna w smaku dynia Hokkaido – przepis na placki z dyni, zupę dyniową i pieczoną dynię

Jesienią króluje dynia. Albo dodaje aromatu naszej kuchni i rozgrzewa nas od środka, albo jest częścią wystroju naszego domu podczas halloweenowego szaleństwa. Warzywo te ma wiele odmian – należy do nich Hokkaido – niewielka dynia o intensywnej, pomarańczowej skórze. Dowiedz się w jakich potrawach sprawdzi się jej słodko-orzechowy smak! Oto przepisy z niezwykłą dynią Hokkaido: przepis na zupę krem dyniowy, placki z dyni i pieczoną dynię.

Spis treści:

Dynia hokkaido

Źródło: www.pixabay.com

Dynia Hokkaido – niewielkie warzywo, które pobudzi Twoje kubki smakowe!

Warzywa bywają w naszej kuchni pomijane bądź stosowane w znikomej ilości. Powinny zaś, ze względu na rozliczne wartości odżywcze i zdrowotne, pełnić dominującą rolę w naszym menu. Można je podawać na wiele różnych sposbów, zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Oprócz tego, możesz zastąpić nimi niezdrowe i kaloryczne przekąski i zrobić w domu zdrową alternatywę, czyli chipsy z warzyw. W takiej wersji znakomicie się sprawdzi dynia Hokkaido – niepozorna, ale wyborna w smaku!

Hokkaido – charakterystyka

To jedna z wielu odmian dyni, której wszechstronne właściwości zdrowotne cenione były w medycynie ludowej. Na przykład świeże pestki stosowano jako środek przeciwko pasożytom jelit. Hokkaido jest dynią małą, ważącą z reguły nie więcej niż dwa, trzy kilogramy. W oczy rzuca się charakterystyczny, intensywny, pomarańczowy kolor. Nie trzeba obierać jej ze skórki, wystarczy ją sparzyć. Podczas pieczenia czy duszenia skóra mięknie, nadając słodko-orzechowy smak potrawie. Dynie Hokkaido sprawdzają się jako składnik leczo, gulaszów i tart.

Właściwości dyni Hokkaido

Intensywną, pomarańczową barwę dynia Hokkaido zawdzięcza karotenoidom. Jest w niej więcej karotenu niż w marchewce – ten zaś wpływa pozytywnie na wzrok. Poza tym chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Warzywo te jest bogatym źródło witamin z grupy B, witaminy A, C oraz fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Ze względu na wysoką zawartość takich składników jak witaminy, minerały i wspomniany wcześniej karoten zaleca się włączyć Hokkaido do diety małych dzieci.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonnik. Zaleca się więc jedzenie Hokkaido podczas stosowania diety redukcyjnej – nie zawiera wielu kalorii, jest bogata odżywczo, a przy tym pozostawia na długo uczucie sytości. Oprócz tego obecna jest w niej spora ilość węglowodanów i z powodzeniem może zastępować w posiłku bataty lub ziemniaki.

Zastosowanie kulinarne dyni Hokkaido

Zastosowania kulinarne dyni Hokkaido są bardzo szerokie. Sprawdzi się idealnie jako baza warzywnych kremów. Jest również świetnym dodatkiem do gulaszów, lecza, zapiekanek, tart, a nawet słodkich wypieków. Dynia hokkaido smakuje świetnie nawet jeśli tylko ją upieczemy, posypiemy dowolnymi przyprawami i skropimy oliwą z oliwek.

Przepisy na dania z dynią Hokkaido

 

Przepis na placki z dyni Hokkaido

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 60 g sera feta (2 czubate łyżki)
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób wykonania: Dynię obierz i wydrąż nasiona. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszony ser feta i posiekany koperek, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, smaż placki na rumiano z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!

Placki z dynią Hokkaido

Źródło: www.pixabay.com

Przepis na zupę krem z dynią

 

Składniki:

  • 40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 kwaśne jabłko
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koperku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Dynię, ziemniaki i jabłko pokrój w kostkę. Sparz pomidory, obierz ze skórki i drobno pokrój. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmaż. Wlej bulion i gotuj 20 minut. Przestudź i zmiksuj. Przypraw papryką, solą, pieprzem i połącz ze śmietaną. Podaj posypaną zieleniną i z grzankami.

 

zupa z dyni hokkaido w słoiczku

Źródło: www.pixabay.com

 

Przepis na pieczoną dynię

Składniki:

dynia Hokkaido w ilości dowolnej.

Sposób wykonania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. W między czasie przekrój dynię na pół, usuń łyżką wewnętrzną część z pestkami i pokrój dynię w kawałki o kształcie sierpa. Przełóż dynię do dużej brytfanki, skrop oliwą i wymieszaj. Dodaj przyprawy i listki rozmarynu (w całości), po czym wymieszaj ponownie. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut, w zależności od grubości kawałków. Po upieczeniu możesz podać dynię w formie cząstek lub zmiksować na puree.

 

 

dynia hokkaido pieczona

Źródło: www.pixabay.com

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  6 listopada 2019 15:08

    Jadłam taką pieczoną dynię-wyśmienita.

    Odpowiedz
  2. BożenaNowicka  7 listopada 2019 11:25

    Zupa krem pyszna 🙂 kompot z dyni oraz ciasto palce lizać

    Odpowiedz
  3. ewalub  9 listopada 2019 15:04

    A ja najbardziej lubię placuszki z dyni.

    Odpowiedz
    • agasam9  29 grudnia 2019 13:10

      ja też 🙂

      Odpowiedz
  4. Skosa Sandra  10 listopada 2019 18:48

    Nie słyszałam wcześniej o tej odmianie.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  11 stycznia 2020 16:46

    Jeszcze nic nie jadłam z dyni muszę to nadrobić

    Odpowiedz
  6. klaudiaban  15 stycznia 2020 19:27

    Bardzo lubię ten rodzaj dyni. Jest super wygodna bo nie trzeba jej obierać i jest stosunkowo dość miękka. Mam jej w zapasie ze swojego ogródka, muszę zrobić z niej użytek.

    Odpowiedz
  7. LanaDelrey  20 marca 2020 09:44

    uwielbiam tę odmianę, świetna na zupę i na frytki! każdej jesieni robię spore zapasy!

    Odpowiedz
  8. Alluska12  6 października 2020 08:20

    Uwielbiam dynię! Jesienią zawsze króluje w mojej kuchni 🙂 Najlepsze są zupy krem, kotlety dyniowe i risotto na bazie dyni z różnymi aromatycznymi dodatkami 🙂

    Odpowiedz
  9. Biomedka  6 października 2020 17:13

    Uwielbiam smak dyni, zupa -krem jest dla mnie jedną z ulubionych zup. 😁 a do tego prazone ziarna dyni na posypkę.❤

    Odpowiedz
  10. janka1312  11 października 2020 11:45

    zupa dyniowa – jak dla mnie rewelacja 🙂

    Odpowiedz
  11. TwojaRównowaga.PL  9 listopada 2020 07:02

    ta dynia jest genialna!!! polecam zrobić w piekarniku w formie frytek!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany