Duszona wołowina z ciemnym piwem Guinness
Duszona wołowina z ciemnym piwem Guinness
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 265 minut
Składniki:
– 3 łyżki oleju słonecznikowego,
– 2 drobno pokrojone cebule,
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku,
– 1 kg pokrojonej w duże kawałki wołowiny,
– 500 ml piwa Guinness,
– 500 ml soku śliwkowego,
– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
– łyżeczka oliwy z oliwek (do smażenia),
– 12 suszonych śliwek,
– 200 g pokrojonego w cienkie plasterki boczku.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kwadrans, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią resztę oleju słonecznikowego. Na patelnię przełóż kawałki wołowiny i przesmaż je partiami (z każdej ze stron, do czasu, kiedy wołowina nabierze brązowego koloru). Dzięki temu wytopisz tłuszcz i nadasz mięsu pożądany kolor oraz wydobędziesz z niego najlepszy aromat.
Obsmażoną wołowinę przełóż na patelnię z cebulą. Potrawę zalej piwem i sokiem ze śliwek. Dodaj także Bulionetkę do duszonych mięs Knorr i mieszaj do czasu, kiedy się rozpuści – nada ona Twojemu daniu doskonały aromat i smak. Danie doprowadź do wrzenia, przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 4 godziny. Co jakiś czas zamieszaj mięso.
Śliwki zagotuj z zimną wodą i odcedź. Następnie włóż na chwilę do zimnej wody i jeszcze raz odcedź. W podobny sposób przygotuj boczek. 10 minut przed zakończeniem pieczenia rozgrzej patelnię i wlej oliwę. Dodaj odsączony boczek i smaż do momentu, kiedy stanie się chrupki. Potem dodaj śliwki i przez chwilę razem podgrzewaj. Wyjmij naczynie z piekarnika, mięso przełóż na półmisek i polej sosem, który zebrał się w naczyniu. Wierzch dania udekoruj śliwkami z boczkiem i podawaj.
Autorem przepisu jest Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr
Piwo sobie daruję i będę miała wspaniałe danie 🙂
Może z piwem lepsze?
To chyba piwo nadaje wołowinie niepowtarzalnego smaku…
Guinness! Najlepsze piwo na świecie!
popieram
Chyba nie wygląda zbyt apetycznie, ale ciekawa jestem smaku.
szkoda piwa!
dokładnie!
Dziewczyny nie znacie się , skoro mówicie , że szkoda piwa 🙂 Mięso marynowane w piwie smakuje rewelacyjnie ! I to nie tylko wołowina , ale też białe mięsa czy ryby 🙂
Dobroci! 🙂