Duszona wołowina z ciemnym piwem Guinness

Duszona-wolowina-z-ciemnym-piwem-GuinnessDuszona wołowina z ciemnym piwem Guinness

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 265 minut

Składniki:

– 3 łyżki oleju słonecznikowego,

– 2 drobno pokrojone cebule,

– 3 drobno posiekane ząbki czosnku,

– 1 kg pokrojonej w duże kawałki wołowiny,

– 500 ml piwa Guinness,

– 500 ml soku śliwkowego,

– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,

– łyżeczka oliwy z oliwek (do smażenia),

– 12 suszonych śliwek,

– 200 g pokrojonego w cienkie plasterki boczku.

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kwadrans, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią resztę oleju słonecznikowego. Na patelnię przełóż kawałki wołowiny i przesmaż je partiami (z każdej ze stron, do czasu, kiedy wołowina nabierze brązowego koloru). Dzięki temu wytopisz tłuszcz i nadasz mięsu pożądany kolor oraz wydobędziesz z niego najlepszy aromat.

Obsmażoną wołowinę przełóż na patelnię z cebulą. Potrawę zalej piwem i sokiem ze śliwek. Dodaj także Bulionetkę do duszonych mięs Knorr i mieszaj do czasu, kiedy się rozpuści – nada ona Twojemu daniu doskonały aromat i smak. Danie doprowadź do wrzenia, przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 4 godziny. Co jakiś czas zamieszaj mięso.

Śliwki zagotuj z zimną wodą i odcedź. Następnie włóż na chwilę do zimnej wody i jeszcze raz odcedź. W podobny sposób przygotuj boczek. 10 minut przed zakończeniem pieczenia rozgrzej patelnię i wlej oliwę. Dodaj odsączony boczek i smaż do momentu, kiedy stanie się chrupki. Potem dodaj śliwki i przez chwilę razem podgrzewaj. Wyjmij naczynie z piekarnika, mięso przełóż na półmisek i polej sosem, który zebrał się w naczyniu. Wierzch dania udekoruj śliwkami z boczkiem i podawaj.

 

 

Autorem przepisu jest Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,20 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  27 października 2014 10:22

    Piwo sobie daruję i będę miała wspaniałe danie 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  27 października 2014 13:49

    Może z piwem lepsze?

    Odpowiedz
  3. martucha180  27 października 2014 14:00

    To chyba piwo nadaje wołowinie niepowtarzalnego smaku…

    Odpowiedz
  4. ola26  27 października 2014 18:54

    Guinness! Najlepsze piwo na świecie!

    Odpowiedz
    • Tereniasz  11 sierpnia 2016 22:01

      popieram

      Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  9 października 2015 10:33

    Chyba nie wygląda zbyt apetycznie, ale ciekawa jestem smaku.

    Odpowiedz
  6. monicitia  11 sierpnia 2016 19:00

    szkoda piwa!

    Odpowiedz
    • Tereniasz  11 sierpnia 2016 22:02

      dokładnie!

      Odpowiedz
  7. efffciaa  29 listopada 2016 14:43

    Dziewczyny nie znacie się , skoro mówicie , że szkoda piwa 🙂 Mięso marynowane w piwie smakuje rewelacyjnie ! I to nie tylko wołowina , ale też białe mięsa czy ryby 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  7 grudnia 2016 12:53

    Dobroci! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany