Duszona wołowina z ciemnym piwem Guinness
Duszona wołowina z ciemnym piwem Guinness
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 265 minut
Składniki:
– 3 łyżki oleju słonecznikowego,
– 2 drobno pokrojone cebule,
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku,
– 1 kg pokrojonej w duże kawałki wołowiny,
– 500 ml piwa Guinness,
– 500 ml soku śliwkowego,
– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
– łyżeczka oliwy z oliwek (do smażenia),
– 12 suszonych śliwek,
– 200 g pokrojonego w cienkie plasterki boczku.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kwadrans, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie rozgrzej dużą patelnię i wlej na nią resztę oleju słonecznikowego. Na patelnię przełóż kawałki wołowiny i przesmaż je partiami (z każdej ze stron, do czasu, kiedy wołowina nabierze brązowego koloru). Dzięki temu wytopisz tłuszcz i nadasz mięsu pożądany kolor oraz wydobędziesz z niego najlepszy aromat.
Obsmażoną wołowinę przełóż na patelnię z cebulą. Potrawę zalej piwem i sokiem ze śliwek. Dodaj także Bulionetkę do duszonych mięs Knorr i mieszaj do czasu, kiedy się rozpuści – nada ona Twojemu daniu doskonały aromat i smak. Danie doprowadź do wrzenia, przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 4 godziny. Co jakiś czas zamieszaj mięso.
Śliwki zagotuj z zimną wodą i odcedź. Następnie włóż na chwilę do zimnej wody i jeszcze raz odcedź. W podobny sposób przygotuj boczek. 10 minut przed zakończeniem pieczenia rozgrzej patelnię i wlej oliwę. Dodaj odsączony boczek i smaż do momentu, kiedy stanie się chrupki. Potem dodaj śliwki i przez chwilę razem podgrzewaj. Wyjmij naczynie z piekarnika, mięso przełóż na półmisek i polej sosem, który zebrał się w naczyniu. Wierzch dania udekoruj śliwkami z boczkiem i podawaj.
Autorem przepisu jest Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr