Drożdżowy warkocz z ciasta duńskiego

drożdżowy-warkocz-z-ciasta-duńskiego

Autorką przepisu na drożdżowy warkocz z ciasta duńskiego jest Anna Olson, której program kulinarny możecie obejrzeć w marcu codziennie o 13:00 i w weekendy o 15:00 na  Polsat Food Network.

Składniki na ciasto: Drożdżowy warkocz z ciasta duńskiego

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 5 g drożdży w proszku
  • 187 g mąki pszennej
  • 70 g mąki tortowej
  • 25 g cukru
  • 142 g masła
  • Szczypta soli

Składniki na wypełnienie:

  • 40 g płynnego masła
  • 70 g rodzynek
  • 125 g dżemu (morelowego lub jabłkowego)
  • 1 jajko wymieszane z wodą (do posmarowania)
  • Cukier z cynamonem do posypania

Sposób wykonania:

Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach. Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut a potem schładzaj minimum 2 godziny.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę). Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia – musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.

Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru). Studź przez 20 minut.

Rozpuszczaj dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj. Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  9 marca 2016 15:48

    Lubię ciasta z dodatkiem rodzynek więc chętnie wypróbuje ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. IwonaLFC  9 marca 2016 16:24

    Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju słodycze. Z racji tego iż mama jest z zawodu cukiernikiem, bardzo często przygotowuje ciasta. Z drożdżowych stawiamy jednak na klasyczny „śląski kołocz” 🙂

    Odpowiedz
  3. bbo  9 marca 2016 20:42

    Ciasto drożdżowe… Jeszcze szklanka mleka do tego i pełnia szczęścia!

    Odpowiedz
  4. martucha180  9 marca 2016 20:47

    Zjadłabym.

    Odpowiedz
  5. Żanett  10 marca 2016 09:14

    Ja zrezygnowałabym jednak z rodzynek.

    Odpowiedz
  6. gusia.  10 marca 2016 19:43

    Wgląda wyśmienicie.

    Odpowiedz
  7. Aneta  11 marca 2016 15:46

    O matko jak ja uwielbiam takie połączenie – rodzynki i ciasto! Jak już skończę być na diecie (choć nie wiem, czy stanie się to w tym życiu :-P), to na pewno wypróbuję ten przepis 😀

    Odpowiedz
  8. Anita  21 marca 2016 22:16

    ciekawe czy jest suchy w smaki 😉

    Odpowiedz
  9. efffciaa  25 marca 2016 14:47

    Jedynym wypiekiem drożdżowym , który jestem w stanie zjeść ze smakiem jest pączek . Innych ciast drożdżowych po prostu nie lubię , a co za tym idzie też ich nie piekę .

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  27 marca 2016 17:18

    Nie jadłam nigdy takiego ciasta ale wygląda pysznie

    Odpowiedz
  11. Patriszia  27 marca 2016 20:22

    Nie przepadam za rodzynkami w ciastach, ale z innymi dodatkami na pewno by mi smakowało 🙂 Może z np. makiem byłoby dobre ?! Muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany