Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i brukselkami

Jest to wyszukane danie na bazie dorsza, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.

Dorsz-z-Jesiotrem-Mój-Ulubiony

Czas przygotowania 50 min.
Ilość porcji – 2 porcje

Składniki na danie: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami

400 g polędwicy z dorsza
150 g wędzonego jesiotra z Jury
150 g czerstwego razowego chleba
100 g masła
100 g twarożku „Mój ulubiony”
mały pęczek koperku
mały pęczek natki pietruszki

Sos
200 g twarożku „Mój ulubiony”
100 ml soku z pomarańczy
50 ml whisky
szczypta soli

Marynowane brukselki
10 brukselek
dwie łyżki soku z limonki
łyżka miodu
szczypta cynamonu

Risotto
1 duży brokuł
150 ml bulionu warzywnego
100g twarożku „Mój Ulubiony”
50 g parmezanu
sok z połowy limonki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy  kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek Mój ulubiony mieszamy z sokiem z pomarańczy i whisky, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto.

Inne potrawy z dorszem w roli głównej:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (270 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. MelaNika  13 sierpnia 2016 11:50

    Pomysłowe 🙂

    Odpowiedz
  2. marcia7  13 sierpnia 2016 12:48

    zdrowa i pyszna ryba

    Odpowiedz
  3. martucha180  13 sierpnia 2016 13:35

    Jest trochę roboty.

    Odpowiedz
  4. kasia87g  14 sierpnia 2016 14:47

    wygląda pysznie

    Odpowiedz
  5. Wusia  14 sierpnia 2016 19:59

    Dużo roboty, a ja kruszonkę na rybę robię z chleba i zielonej pietruszki.

    Odpowiedz
  6. nungal  27 sierpnia 2016 18:00

    niezbyt to do mnie przemawia

    Odpowiedz
  7. Jaworka  31 sierpnia 2016 18:32

    Za dużo pracy i czasu w to trzeba włożyć

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 15:02

    Jem bardzo mało ryb, a i ochotę na nie mam rzadko…

    Odpowiedz
  9. Anna Turek  13 grudnia 2016 11:03

    Danie wygląda na bardzo pyszne, mam nadzieje że takie jest w rzeczywistości. Dorsz jest suchą rybą dlatego trzeba się przyłożyć aby danie było wyśmienite. Przyznam się, że takiego przepisu jeszcze nie robiłam. Jak tylko zdobędę wędzonego jesiotra to zabieram się do pracy. śwież warzywa wezmę z domowego ogródeczka.

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  15 grudnia 2016 22:50

    Przyznam, że dość ciekawe połączenie składników i sposób wykonania oraz podania. Może być rzeczywiście bardzo smaczne. No i jest tu mój ukochany dorsz i do tego w to w wyborowym towarzystwie whisky w sosiku. Mniam ;). To coś tak bardziej ekskluzyw.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany