Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i brukselkami
Jest to wyszukane danie na bazie dorsza, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
Czas przygotowania 50 min.
Ilość porcji – 2 porcje
Składniki na danie: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami
400 g polędwicy z dorsza
150 g wędzonego jesiotra z Jury
150 g czerstwego razowego chleba
100 g masła
100 g twarożku „Mój ulubiony”
mały pęczek koperku
mały pęczek natki pietruszki
Sos
200 g twarożku „Mój ulubiony”
100 ml soku z pomarańczy
50 ml whisky
szczypta soli
Marynowane brukselki
10 brukselek
dwie łyżki soku z limonki
łyżka miodu
szczypta cynamonu
Risotto
1 duży brokuł
150 ml bulionu warzywnego
100g twarożku „Mój Ulubiony”
50 g parmezanu
sok z połowy limonki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek Mój ulubiony mieszamy z sokiem z pomarańczy i whisky, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto.
Inne potrawy z dorszem w roli głównej:
Pomysłowe 🙂
zdrowa i pyszna ryba
Jest trochę roboty.
wygląda pysznie
Dużo roboty, a ja kruszonkę na rybę robię z chleba i zielonej pietruszki.
niezbyt to do mnie przemawia
Za dużo pracy i czasu w to trzeba włożyć
Jem bardzo mało ryb, a i ochotę na nie mam rzadko…
Danie wygląda na bardzo pyszne, mam nadzieje że takie jest w rzeczywistości. Dorsz jest suchą rybą dlatego trzeba się przyłożyć aby danie było wyśmienite. Przyznam się, że takiego przepisu jeszcze nie robiłam. Jak tylko zdobędę wędzonego jesiotra to zabieram się do pracy. śwież warzywa wezmę z domowego ogródeczka.
Przyznam, że dość ciekawe połączenie składników i sposób wykonania oraz podania. Może być rzeczywiście bardzo smaczne. No i jest tu mój ukochany dorsz i do tego w to w wyborowym towarzystwie whisky w sosiku. Mniam ;). To coś tak bardziej ekskluzyw.