Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i brukselkami
Jest to wyszukane danie na bazie dorsza, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
Czas przygotowania 50 min.
Ilość porcji – 2 porcje
Składniki na danie: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami
400 g polędwicy z dorsza
150 g wędzonego jesiotra z Jury
150 g czerstwego razowego chleba
100 g masła
100 g twarożku „Mój ulubiony”
mały pęczek koperku
mały pęczek natki pietruszki
Sos
200 g twarożku „Mój ulubiony”
100 ml soku z pomarańczy
50 ml whisky
szczypta soli
Marynowane brukselki
10 brukselek
dwie łyżki soku z limonki
łyżka miodu
szczypta cynamonu
Risotto
1 duży brokuł
150 ml bulionu warzywnego
100g twarożku „Mój Ulubiony”
50 g parmezanu
sok z połowy limonki
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek „Mój ulubiony” i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek Mój ulubiony mieszamy z sokiem z pomarańczy i whisky, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto.
Inne potrawy z dorszem w roli głównej: