Dorada ze szpinakiem na ostro

Składniki na danie: Dorada ze szpinakiem

  • 4 filety z dorady
  • 2 oscypki gomółki
  • 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 4 suszone pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 strąk ostrej papryki chilli
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g serka ricotta

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.
  2. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.
  3. Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.
  4. Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.
  5. Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (86 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  28 lipca 2017 13:49

    Ładnie wygląda danie.

    Odpowiedz
  2. Patriszia  28 lipca 2017 19:53

    Brzmi smacznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Lina9  29 lipca 2017 11:35

    Świetne połączenie dorada i szpinak w dodatku na ostro! Na pewno w najbliższym czasie przygotuję tą smakowitą potrawę. Myślę, że wszystkim będzie smakować i będzie często gościła na naszym stole

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.