Dorada ze szpinakiem na ostro

Oto danie wegetariańskie, które przypadnie tym wszystkim do gustu, którzy lubią ostro przyprawione potrawy. Jak wiemy, ryby są zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej. Które ryby wybierać? Sprawdź nasz poradnik: 

Składniki na danie: Dorada ze szpinakiem

  • 4 filety z dorady
  • 2 oscypki gomółki
  • 4 łyżki Przyprawy do grilla Knorr 
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 4 suszone pomidory
  • 1 szalotka
  • 1 strąk ostrej papryki chilli
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g serka ricotta

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i chilli. Gdy cebula się zeszkli dodaj rozmrożony odciśnięty z soku szpinak.
  2. Całość smaż chwilę, dodaj pokrojone suszone pomidory i dopraw kostką rosołową Knorr. Odstaw na chwilę na bok, aby szpinak nieco przestygł. Po wystygnięciu dodaj serek ricotta i dokładnie wymieszaj.
  3. Filety oprósz delikatnie przyprawą Knorr.
  4. Następnie ułóż na pergaminie skórą do dołu. Na każdy z filetów nałóż sporą ilość szpinaku i posyp go po wierzchu tartym oscypkiem.
  5. Pergamin z rybami ułóż na kawałku drzewa owocowego, wcześniej moczonego w wodzie (potrzebny jest płaski plaster ucięty piłą). Kawałek drzewa wraz z rybami umieść na grillu na mocno rozgrzanym ruszcie. Rybę grilluj pod przykryciem około 20 minut.

Inne dania rybne:

Gulasz rybny z dorsza i łososia

Gulasz rybny z dorsza i łososia

Składniki na: Gulasz rybny z dorsza  biała ryba, np. dorsz - 200 g Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie łosoś - 200 g mule - 200 g krewetki - 10 sztuk szalotki - 10
Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Ilość porcji - 5 Czas przygotowania: 10 min, czas marynowania 1 godzina Składniki na danie: Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską 1/2 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki mirinu - słodkie wino ryżowe 1 łyżka miodu 1
Łatwe danie: Dorada pieczona w soli

Łatwe danie: Dorada pieczona w soli

Składniki na danie: Dorada pieczona w soli  1 dorada (500 g) 2 kg gruboziarnistej soli morskiej 1 gałązka rozmarynu 3 plasterki cytryny 3 listki bazylii   Sposób przygotowania: Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  28 lipca 2017 13:49

    Ładnie wygląda danie.

    Odpowiedz
  2. Patriszia  28 lipca 2017 19:53

    Brzmi smacznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Lina9  29 lipca 2017 11:35

    Świetne połączenie dorada i szpinak w dodatku na ostro! Na pewno w najbliższym czasie przygotuję tą smakowitą potrawę. Myślę, że wszystkim będzie smakować i będzie często gościła na naszym stole

    Odpowiedz
  4. Alluska12  30 stycznia 2018 12:36

    Bardzo lubię zarówno ryby jak i szpinak. Może spróbuję niedługo wykorzystać ten przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany