Łatwe danie: Dorada pieczona w soli

dorada-pieczona-w-soli

Składniki na danie: Dorada pieczona w soli 

  • 1 dorada (500 g)
  • 2 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 listki bazylii

 

Sposób przygotowania:

Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka bazylię, rozmaryn i cytrynę. Posypujemy formę do pieczenia solą, tworząc warstwę o grubości około 1,5 cm. Posypujemy rybę resztą soli i wkładamy ją na 40 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podajemy z cytryną i odrobiną oliwy.

Autorem przepisu jest Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  7 października 2016 15:10

    Bardzo prosty przepis!

    Odpowiedz
  2. Wusia  7 października 2016 15:40

    Rozumiem, że z soli tworzy się skorupa , z której po upieczeniu wyciągamy rybę.Przepis interesujący, a dla mnie osoby znad morza każda ryba jest super.

    Odpowiedz
  3. Tereniasz  7 października 2016 18:07

    super!!!

    Odpowiedz
  4. linea  7 października 2016 22:37

    Uwielbiam ryby, ale nie przypominam sobie abym jadła kiedyś doradę.

    Odpowiedz
  5. luna341  9 października 2016 15:31

    Proste ,smaczne i zdrowe .Ja się piszę

    Odpowiedz
  6. Aneta  10 października 2016 12:00

    Rzadko jadam ryby, ale może się skuszę? Przepis faktycznie nie jest zbyt skomplikowany 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  17 października 2016 20:55

    Prosty i szybki sposób na rybę

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 15:36

    To samo danie było ostatnio w katalogu Biedronki , jako danie … nie pamiętam portugalskie ? ale mogę się mylić co do kraju … ryby jadamy często , ale z soli jeszcze nie robiliśmy .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany