Przepis na domowy świeży makaron w stylu włoskim: capelli d’angelo z pomidorami

Przepis na domowy świeży makaron

Jeśli jeszcze nie poznaliście różnicy w smaku pomiędzy kupionym makaronem z paczki a tym zrobionym w domu – to czas najwyższy podjąć taką próbę chociaż raz. Oto przepis na domowy świeży makaron we włoskim stylu przygotowany przez Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Poziom trudności: średni

Składniki na domowy świeży makaron w stylu włoskim

  • 200 g mąki 00
  • 100 g mąki z pszenicy durum
  • 2 jajka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d’angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (267 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anett13  15 lipca 2016 13:34

    Makaron domowy jest pyszny, niestety, ja najczęśćiej ide na łatwiznę i używam gotowego z paczki, bo najzwyczajniej w swiecie szkoda mi troche czasu na przygotowywanie domowego…

    Odpowiedz
  2. martucha180  15 lipca 2016 15:08

    Pamiętam, jak w dzieciństwie z babcią robiłam makaron…

    Odpowiedz
    • framboise  15 lipca 2016 15:15

      to były czasy <3

      Odpowiedz
  3. Wusia  15 lipca 2016 17:22

    Pamiętam, jak moja mama robiła domowy makaron do niedzielnego rosołu.Palce lizać. Takie „kluchy” to mogę jeść codziennie i to soute. Jest trochę roboty ale efekt znakomity.

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  17 lipca 2016 14:01

    Nie ma to jak makaron własnej roboty. Moja mama i babcia robiły swojski makaron och jaki był smaczny, że ho! Ja jakoś kupuję gotowy z mąki durum semolina. Ale piekę wszystko łącznie z chlebem ( nie kupuję chleba ), robię własne kluski nadziewane i inne wyroby. Z makaronem jakoś mi się nie chce, ale to chyba błąd bo łatwo się go robi. Raczej wynika to z mąki, bo jem tylko makaron z mąki durum semolina i zapewne gdyby chciała ją kupić to taka tania nie jest, a makaron często kupuję w promocji. Przepis wart uwagi. Zastanawia mnie tylko ta „mąka 00” użyta tutaj w przepisie? Przyznam się, że nie wiem o co chodzi?

    Odpowiedz
  5. Jaworka  1 sierpnia 2016 09:39

    Moje dzieci uwielbiają makaron pod każdą postacią więc wypróbuję i ten wiadomo swojski zawsze najlepszy jako dziecko pomagałam mamie w krojeniu maszynką to była radocha a potem taki makaronic z rosołkiem mniam palce lizać

    Odpowiedz
  6. Aneta  28 września 2016 11:46

    Najlepszy na świecie domowy makaron robi moja babcia! 🙂 Zawsze za dzieciaka pierwsza „rwałam się”, żeby „kręcić” ten makaron maszynką 😀 Wspaniałe czasy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany