Przepis na domowy świeży makaron w stylu włoskim: capelli d’angelo z pomidorami
Jeśli jeszcze nie poznaliście różnicy w smaku pomiędzy kupionym makaronem z paczki a tym zrobionym w domu – to czas najwyższy podjąć taką próbę chociaż raz. Oto przepis na domowy świeży makaron we włoskim stylu przygotowany przez Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Poziom trudności: średni
Składniki na domowy świeży makaron w stylu włoskim
- 200 g mąki 00
- 100 g mąki z pszenicy durum
- 2 jajka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d’angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.