Domowy burger wołowy

domowy burger wolowyDomowy burger wołowy

Składniki:

– 2 bułki

– 200 g mięsa wołowego mielonego

– 2 plastry sera żółtego

– 2 grube plasterki pomidora

– 1 mała biała cebula

– 4 liście sałaty

– 2 plasterki czerwonej cebuli

– 4-6 plasterków ogórka konserwowego

– 1 płaska łyżka musztardy

– Sos do frytek i hamburgerów Tarsmak

– olej

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni. Na  gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli. Polać obficie Sosem do frytek i hamburgerów Tarsmak i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami.

 

Dodatkowe porady jak zrobić pyszne domowe burgery wołowe

 O czym warto pamiętać, przygotowując to ulubione danie mięsne samemu?

  1. Podstawą smacznego burgera jest odpowiednie mięso. Najlepiej jest zmielić kawałek dobrej wołowiny na grubych oczkach. Jeśli jesteśmy przekonani o dobrej jakości produktu, możemy również kupić gotową paczkę zmielonego mięsa. Dodajemy pieprz i sól, żeby kotlet zyskał na smaku.
  2. Mięso najlepiej opiec na ruszcie lub zgrillować na specjalnej patelni. Unikajmy smażenia w dużej ilości oleju. Prawdziwego burgera pieczemy bez tłuszczu – mięsu wystarcza ten naturalnie w nim zawarty, który wytopi się pod wpływem temperatury.
  3. Warto pamiętać o sosie, podkreślającym smak potrawy. Do hamburgerów nadają się sosy zarówno pikantne, jak i te łagodniejsze, na bazie majonezu. – Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu samodzielnie, najwygodniej skorzystać z gotowego produktu – na przykład Sos do frytek i hamburgerów marki Tarsmak.
  4. Doskonałe do hamburgerów są pełnoziarniste bułki. Jeśli mają średnice uformowanego przez nas mięsa, to bez problemu możemy użyć ich zamiast pieczywa stworzonego specjalnie pod amerykański przysmak. Najczęściej są również tańsze i zdrowsze.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  12 kwietnia 2014 16:01

    Zastanawiam się czy taki zdrowy fast food smakuje tak dobrze jak ten z budki:-)

    Odpowiedz
  2. bbo  12 kwietnia 2014 19:23

    Tych z budki nie jadam, więc pora zacząć robić swoje.

    Odpowiedz
  3. martucha180  13 kwietnia 2014 14:37

    Ja robię, ale z mięsem z indyka.

    Odpowiedz
  4. sandra  5 sierpnia 2016 11:01

    Mmmm hamburger wygląda bardzo smacznie. Takie domowe hamburgery smakują o wiele lepiej niż te kupowane w różnych sieciach fast foodowych. Takie hamburgery można jeść ciągle, można je podawać dzieciakom i nie martwić się chemią i różnymi świnstwami

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  18 listopada 2016 04:51

    Pewnie że domowe smakują jeszcze lepiej niż te z budki. Z wołowiny nigdy nie robiłam , bo jest dla mnie za droga. Ale robimy z innych mięs , i też są bardzo smaczne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany