Domowe burgery wołowe – najlepsze przepisy

Domowe burgery wołowe to danie, które kusi by wykonać je w domowym zaciszu. Taki befsztyk po hambursku schowany między dwiema połówkami ciepłej, chrupiącej bułki z dodatkiem warzyw i sosów, często z serem (jako cheeseburger), to murowany sukces kuchenny! Danie jest łatwe w przygotowaniu, a cała tajemnica tkwi w umiejętnym doborze dodatków do burgera. Sprawdź, jak to osiągnąć komponując wołowinę (najlepiej siekaną), ogórek, pomidor, sałatę i cebulę z dodatkiem wyśmienitego sosu.

domowy burger wołowy

Domowy burger wołowy

Składniki:

– 2 bułki

– 200 g mięsa wołowego mielonego

– 2 plastry sera żółtego

– 2 grube plasterki pomidora

– 1 mała biała cebula

– 4 liście sałaty

– 2 plasterki czerwonej cebuli

– 4-6 plasterków ogórka konserwowego

– 1 płaska łyżka musztardy

– sos do frytek i hamburgerów (np. Tarsmak)

– olej

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni. Na  gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli. Polać obficie sosem do frytek i hamburgerów i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami.

Dodatkowe porady jak zrobić pyszne domowe burgery wołowe

 O czym warto pamiętać, przygotowując to ulubione danie mięsne samemu?

  1. Podstawą smacznego burgera jest odpowiednie mięso. Najlepiej jest zmielić kawałek dobrej wołowiny na grubych oczkach. Jeśli jesteśmy przekonani o dobrej jakości produktu, możemy również kupić gotową paczkę zmielonego mięsa. Dodajemy pieprz i sól, żeby kotlet zyskał na smaku.
  2. Mięso najlepiej opiec na ruszcie lub zgrillować na specjalnej patelni. Unikajmy smażenia w dużej ilości oleju. Prawdziwego burgera pieczemy bez tłuszczu – mięsu wystarcza ten naturalnie w nim zawarty, który wytopi się pod wpływem temperatury.
  3. Warto pamiętać o sosie, podkreślającym smak potrawy. Do hamburgerów nadają się sosy zarówno pikantne, jak i te łagodniejsze, na bazie majonezu. – Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu samodzielnie, najwygodniej skorzystać z gotowego produktu – na przykład Sos do frytek i hamburgerów marki Tarsmak.
  4. Doskonałe do hamburgerów są pełnoziarniste bułki. Jeśli mają średnice uformowanego przez nas mięsa, to bez problemu możemy użyć ich zamiast pieczywa stworzonego specjalnie pod amerykański przysmak. Najczęściej są również tańsze i zdrowsze.

Alternatywny przepis na domowy burger wołowy

Oto przepis, który wprawdzie wymaga więcej wysiłku, ale efekt jest wyjątkowy – warto spróbować:

Inne przepisy na domowe burgery

Jeśli szukasz innych pomysłów na burgery – nie tylko  w oparciu o mięso wołowe, mamy dla ciebie poniżej garść kuchennych inspiracji. Wybierz pomiędzy burgerami z drobiu lub rybnymi:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (212 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...