Domowe burgery wołowe – najlepsze przepisy
Domowe burgery wołowe to danie, które kusi by wykonać je w domowym zaciszu. Taki befsztyk po hambursku schowany między dwiema połówkami ciepłej, chrupiącej bułki z dodatkiem warzyw i sosów, często z serem (jako cheeseburger), to murowany sukces kuchenny! Danie jest łatwe w przygotowaniu, a cała tajemnica tkwi w umiejętnym doborze dodatków do burgera. Sprawdź, jak to osiągnąć komponując wołowinę (najlepiej siekaną), ogórek, pomidor, sałatę i cebulę z dodatkiem wyśmienitego sosu.
Domowy burger wołowy
Składniki:
– 2 bułki
– 200 g mięsa wołowego mielonego
– 2 plastry sera żółtego
– 2 grube plasterki pomidora
– 1 mała biała cebula
– 4 liście sałaty
– 2 plasterki czerwonej cebuli
– 4-6 plasterków ogórka konserwowego
– 1 płaska łyżka musztardy
– sos do frytek i hamburgerów (np. Tarsmak)
– olej
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni. Na gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli. Polać obficie sosem do frytek i hamburgerów i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami.
Dodatkowe porady jak zrobić pyszne domowe burgery wołowe
O czym warto pamiętać, przygotowując to ulubione danie mięsne samemu?
- Podstawą smacznego burgera jest odpowiednie mięso. Najlepiej jest zmielić kawałek dobrej wołowiny na grubych oczkach. Jeśli jesteśmy przekonani o dobrej jakości produktu, możemy również kupić gotową paczkę zmielonego mięsa. Dodajemy pieprz i sól, żeby kotlet zyskał na smaku.
- Mięso najlepiej opiec na ruszcie lub zgrillować na specjalnej patelni. Unikajmy smażenia w dużej ilości oleju. Prawdziwego burgera pieczemy bez tłuszczu – mięsu wystarcza ten naturalnie w nim zawarty, który wytopi się pod wpływem temperatury.
- Warto pamiętać o sosie, podkreślającym smak potrawy. Do hamburgerów nadają się sosy zarówno pikantne, jak i te łagodniejsze, na bazie majonezu. – Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie sosu samodzielnie, najwygodniej skorzystać z gotowego produktu – na przykład Sos do frytek i hamburgerów marki Tarsmak.
- Doskonałe do hamburgerów są pełnoziarniste bułki. Jeśli mają średnice uformowanego przez nas mięsa, to bez problemu możemy użyć ich zamiast pieczywa stworzonego specjalnie pod amerykański przysmak. Najczęściej są również tańsze i zdrowsze.
Alternatywny przepis na domowy burger wołowy
Oto przepis, który wprawdzie wymaga więcej wysiłku, ale efekt jest wyjątkowy – warto spróbować:
Inne przepisy na domowe burgery
Jeśli szukasz innych pomysłów na burgery – nie tylko w oparciu o mięso wołowe, mamy dla ciebie poniżej garść kuchennych inspiracji. Wybierz pomiędzy burgerami z drobiu lub rybnymi: