Domowe toffifee: najlepsze przepisy
Oto najlepsze domowe przepisy na toffifee! Smaczne, proste, pozbawione niezdrowych tłuszczy i nadmiaru cukru!
Spis treści:
Prezentowałyśmy już przepisy na własne rafaello, nutellę oraz zdrowe kulki mocy, teraz przyszedł czas na kolejne słodkości. Przedstawiamy kilka przepisów na domowe toffifee. Własne czekoladki są zdrowsze, lżejsze i mają o wiele mniej tłuszczu. Domowe słodycze sprawdzą się na rodzinnym obiedzie, imprezie ze znajomymi lub jako prezent dla przyjaciółki. Wypróbuj nasze receptury. Może wśród nich znajdziesz przepis, dzięki któremu zapomnisz o słodkościach ze sklepu!
Domowe toffifee: proste i smaczne przepisy
Poniżej kilka najlepszych przepisów na toffifee własnej roboty. Domowe słodycze to doskonały zamiennik oryginału! Mniej cukru, tłuszczy i prosty skład, to ich największe atuty!
Mleczno-kremowe toffifee
Składniki: 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego, 70 g masła, 1 szklanka cukru, orzechy laskowe, kilka kostek mlecznej czekolady
Przygotowanie: Mleko, masło i cukier rozpuść w garnku i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Gotową masę przelej do foremek od toffiefee. Do środka włóż po orzechu. Schowaj masę do lodówki na 20 minut. Zastygniętą masę polej odrobiną czekolady, wcześniej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Następnie domowe słodkości włóż do zamrażarki na 30 minut.
Mocno orzechowe toffifee
Składniki: 3 łyżki masła orzechowego lub migdałowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka cukru kokosowego, 3 łyżki oleju kokosowego, orzechy laskowe, gorzka czekolada
Przygotowanie: Wlej do garnka syrop klonowy i wsyp cukier kokosowy. Podgrzej w małym rondelku, aż masa się rozpuści. Dodaj masło i olej kokosowy. Zamieszaj. Do foremki (po oryginalnych słodkościach lub podobnej) wrzuć orzechy i zalej je wystudzoną masą. Całość włóż do zamrażarki na 15 minut. Zastygniętą masę polej odrobiną czekolady, wcześniej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Następnie domowe słodkości włóż do zamrażarki na 30 minut.
Daktylowe toffifee bez sztucznych dodatków
Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego, 2 duże łyżki masła orzechowego, 1 łyżka syropu daktylowego, kilka orzechów (ziemnych lub laskowych), 3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Olej, syrop i masło rozpuść w garnku i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Przelej masę do foremek z okrągłym dnem (np. na lód lub oryginalnych po słodkościach ze sklepu). Do środka włóż po orzechu. Schowaj masę do zamrażarki na całą noc. Zastygniętą masę polej odrobiną czekolady, wcześniej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Domowe toffifee przechowuj w lodówce.
Domowe fit toffifee
Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki cukru kokosowego, 3 łyżki mleczka kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego, wanilia, orzechy laskowe, gorzka czekolada
Przygotowanie: Olej, mleczko i cukier podgrzej w małym rondelku, aż masa się rozpuści, zgęstnieje. Dodaj masło orzechowe oraz wanilię. Zamieszaj. Wlej masę do foremek silikonowych. Do środka włóż po orzechu. Schowaj masę do zamrażarki na 10 minut. Roztop gorzką czekoladę. Zrób nią kółeczka na środku każdej czekoladki. Słodycze przechowuj w zamrażarce.