Domowy syrop na kaszel z tymianku i szałwii. Poznaj ten przepis i pozbądź się kaszlu
Domowe sposoby na przeziębienie i mikstury takie jak mleko z czosnkiem i masłem, domowy syrop na kaszel z cebuli lub kopru włoskiego pamiętamy z dzieciństwa. Po dłuższej nieobecności powracają do łask. Z pewnością duży wpływ na to ma moda na eko. Wierzymy, że najlepsze i najzdrowsze jest to, co zrobimy sami, gdyż wiemy dokładnie, z czego jest wykonane. Do katalogu domowych sposobów na kaszel warto dołożyć syrop na kaszel tymiankowo – szałwiowy
Domowy syrop na kaszel tymiankowo – szałwiowy: skład idealny
Przygotowanie domowych medykamentów nie sprawia większych kłopotów, tym bardziej, że większość niezbędnych do ich wykonania składników posiadamy w swojej kuchni, a jeśli nie, to bez problemu znajdziemy je w najbliższym sklepie zielarskim i spożywczym.
Dlaczego ten domowy syrop na kaszel ma takie zbawienne działanie? Siła tkwi w składnikach
Tymianek-Popularna przyprawa, która nie tylko nadaje potrawom przyjemny smak, ale także poprawia trawienie. Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Zalecany przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach górnych dróg oddechowych. W farmacji jest stosowany przede wszystkim właśnie przy produkcji leków przeciwkaszlowych.
Szałwia – Jak mówi stare przysłowie: „Śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie”. Ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego jest szczególnie polecana w leczeniu stanów zapalnych dziąseł, jamy ustnej i gardła. Stosuje się ją także jako środek regulujący trawienie.
Domowy syrop na kaszel tymiankowo – szałwiowy
Składniki:
- 0,25 litra dobrej jakości wody
- 1 mała drobniutko posiekana cebula
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonej szałwii
- garść cukru kandyzującego Cukier Królewski
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować mieszając, aż do rozpuszczenia cukru (około 5 minut). Uważać, aby syrop się nie zagotował (nie może wrze). Lekko przestudzony przecedzić przez gęste sito lub gazę.
Syrop tymiankowo – szałwiowy możemy spożywać ciepły lub zimny (po 1 łyżeczce 3 razy dziennie). Po wystudzeniu przelewamy do ciemnej butelki, zakorkowujemy i przechowujemy w lodówce.