Domowe sorbety – jak zrobić lody z owoców?

Sorbety są kolorowe, orzeźwiające i pyszne. Mają też znacznie mniej kalorii niż klasyczne lody. Jak zrobić sorbety? Oto kilka przepisów!

Spis treści:

Domowe sorbety- jak zrobić lody z owoców

pixabay.com

Gotowe produkty ze sklepów oraz lodziarni często dobrze smakują, ale na ogół zawierają tylko kilka procent soku owocowego, a do tego mają w składzie wzmacniacze smaku lub dodatki poprawiające konsystencję. Tymczasem domowe sorbety są nie tylko słodkie, ale i zdrowe. Jak je zrobić? Wystarczy trochę świeżych owoców i mikser!

Jak zrobić sorbet?

Co to jest sorbet?

Sorbet to mrożony deser, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Może występować jako samodzielne danie albo dodatek, np. do ciasta. Źródłem popularnego dziś deseru jest szarbat, czyli irański napój z posłodzonego soku owocowego oraz wody.

Jak przygotować sorbet?

  1. Wystarczą sezonowe owoce. Ewentualnie, by wzbogacić smak można dodać świeże zioła, skórkę otartą z ekologicznych cytrusów i zdrowy słodzik – miód, stewię, melasę buraczana, syrop klonowy, kokosowy lub z agawy.
  2. Słodkie i dojrzałe owoce najlepiej pokroić na równe kawałki i włożyć do zamrażarki na 1 h. Tuż przed miksowaniem odstawić na 2-3 minuty, by się nieco rozmroziły.
  3. Sorbet można zmiksować ręcznym blenderem albo profesjonalnym robotem kuchennym. Podczas miksowania można dodać do masy odrobinę wody, soku cytrynowego lub słodzika.
  4. Następnie zmiksowaną masę najlepiej umieścić w płaskim naczyniu i włożyć do zamrażarki na 3 h. Co 30 minut dobrze jest miksować masę – to zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu. Można też po prostu zmiksować zamrożoną masę tuż przed podaniem.
Domowe sorbety

pixabay.com

Domowe sorbety: przepisy

Oto kilka przepisów na smaczne i zdrowe domowe sorbetowe lody!

Sorbet truskawkowy

Składniki: 600 g dojrzałych truskawek, 350 g cukru pudru, ½ cytryny, 8 liści świeżej mięty

Przygotowanie: Przesypać cukier do garnka i dodać 450 ml wody. Podgrzać na silnym ogniu i zagotować, by osiągnąć konsystencję syropu. Ostudzić miksturę. Umyć i przygotować truskawki, wymieszać z sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Umieścić masę w mikserze do lodów. Zmiksować. Włożyć do zamrażarki. Wyjmować i mieszać co 30 minut przed 3 h. Przed podaniem przełożyć sorbet na kilkadziesiąt minut do lodówki i podzielić na 8 kostek nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. Każdą porcję ozdobić listkiem mięty.

Sorbet brzoskwiniowy

Składniki: 6-8 dojrzałych brzoskwiń, 1/2 szklanki syropu z agawy, kilka listków mięty cytrynowej, 1/2 szklanki wody

Przygotowanie: Z umytych brzoskwiń usunąć nasiona i pokroić owoce w grubą kostkę. Zamrozić na papierze do pieczenia. Zmrożone owoce zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Sorbet przełożyć do formy i włożyć do zamrażalnika na 1 h. Podawać z listkiem świeżej mięty i malinami lub jeżynami.

Sorbet malinowy z mango

Składniki: 3 szklanki pokrojonego mango, 1 szklanka malin, 1 szklanka wody, ½ szklanki syropu z agawy, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie: Zamrozić na 5-6 h mango i maliny. Następnie wszystkie składniki zmiksować, potem ponownie włożyć do zamrażalnika na 1 h. Przed podaniem odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Porcjować, używając gorącej łyżki do nakładania lodów.

Sorbet z kiwi

Składniki: 5 owoców kiwi, 1 limonka, kilka listków mięty, 2 łyżki płynnego miodu, 50 ml wody (opcjonalnie)

Przygotowanie: Obrać i pokroić w kostkę owoce kiwi. Włożyć do zamrażalki na noc. Po wyjęciu zmiksować z pozostałymi składnikami. Dosłodzić miodem. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Podawać udekorowane listkiem mięty.

Sorbet porzeczkowy

Składniki: 2 szklanki porzeczek, odrobina soku z limonki, 4-5 łyżek syropu z agawy, 1/2 szklanki wody kokosowej

Przygotowanie: Poodrywać ogonki z porzeczek, umyć i wysuszyć owoce. Następnie luźno rozrzucone na papierze wstawić do zamrażalnika na 5-6 h. Wyjąć, dodać sok z limonki, syrop, wodę i dokładnie zblendować. Sorbet przełożyć do formy i włożyć do zamrażalnika na 1 h. Podawać z listkiem świeżej mięty i świeżymi owocami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (304 głosów, średnia: 4,70 z 5)
loading... zapisuję głos...