Domowe sorbety – jak zrobić lody z owoców?
Sorbety są kolorowe, orzeźwiające i pyszne. Mają też znacznie mniej kalorii niż klasyczne lody. Jak zrobić sorbety? Oto kilka przepisów!
Spis treści:
Gotowe produkty ze sklepów oraz lodziarni często dobrze smakują, ale na ogół zawierają tylko kilka procent soku owocowego, a do tego mają w składzie wzmacniacze smaku lub dodatki poprawiające konsystencję. Tymczasem domowe sorbety są nie tylko słodkie, ale i zdrowe. Jak je zrobić? Wystarczy trochę świeżych owoców i mikser!
Jak zrobić sorbet?
Co to jest sorbet?
Sorbet to mrożony deser, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Może występować jako samodzielne danie albo dodatek, np. do ciasta. Źródłem popularnego dziś deseru jest szarbat, czyli irański napój z posłodzonego soku owocowego oraz wody.
Jak przygotować sorbet?
- Wystarczą sezonowe owoce. Ewentualnie, by wzbogacić smak można dodać świeże zioła, skórkę otartą z ekologicznych cytrusów i zdrowy słodzik – miód, stewię, melasę buraczana, syrop klonowy, kokosowy lub z agawy.
- Słodkie i dojrzałe owoce najlepiej pokroić na równe kawałki i włożyć do zamrażarki na 1 h. Tuż przed miksowaniem odstawić na 2-3 minuty, by się nieco rozmroziły.
- Sorbet można zmiksować ręcznym blenderem albo profesjonalnym robotem kuchennym. Podczas miksowania można dodać do masy odrobinę wody, soku cytrynowego lub słodzika.
- Następnie zmiksowaną masę najlepiej umieścić w płaskim naczyniu i włożyć do zamrażarki na 3 h. Co 30 minut dobrze jest miksować masę – to zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu. Można też po prostu zmiksować zamrożoną masę tuż przed podaniem.
Domowe sorbety: przepisy
Oto kilka przepisów na smaczne i zdrowe domowe sorbetowe lody!
Sorbet truskawkowy
Składniki: 600 g dojrzałych truskawek, 350 g cukru pudru, ½ cytryny, 8 liści świeżej mięty
Przygotowanie: Przesypać cukier do garnka i dodać 450 ml wody. Podgrzać na silnym ogniu i zagotować, by osiągnąć konsystencję syropu. Ostudzić miksturę. Umyć i przygotować truskawki, wymieszać z sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Umieścić masę w mikserze do lodów. Zmiksować. Włożyć do zamrażarki. Wyjmować i mieszać co 30 minut przed 3 h. Przed podaniem przełożyć sorbet na kilkadziesiąt minut do lodówki i podzielić na 8 kostek nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. Każdą porcję ozdobić listkiem mięty.
Sorbet brzoskwiniowy
Składniki: 6-8 dojrzałych brzoskwiń, 1/2 szklanki syropu z agawy, kilka listków mięty cytrynowej, 1/2 szklanki wody
Przygotowanie: Z umytych brzoskwiń usunąć nasiona i pokroić owoce w grubą kostkę. Zamrozić na papierze do pieczenia. Zmrożone owoce zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Sorbet przełożyć do formy i włożyć do zamrażalnika na 1 h. Podawać z listkiem świeżej mięty i malinami lub jeżynami.
Sorbet malinowy z mango
Składniki: 3 szklanki pokrojonego mango, 1 szklanka malin, 1 szklanka wody, ½ szklanki syropu z agawy, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie: Zamrozić na 5-6 h mango i maliny. Następnie wszystkie składniki zmiksować, potem ponownie włożyć do zamrażalnika na 1 h. Przed podaniem odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Porcjować, używając gorącej łyżki do nakładania lodów.
Sorbet z kiwi
Składniki: 5 owoców kiwi, 1 limonka, kilka listków mięty, 2 łyżki płynnego miodu, 50 ml wody (opcjonalnie)
Przygotowanie: Obrać i pokroić w kostkę owoce kiwi. Włożyć do zamrażalki na noc. Po wyjęciu zmiksować z pozostałymi składnikami. Dosłodzić miodem. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Podawać udekorowane listkiem mięty.
Sorbet porzeczkowy
Składniki: 2 szklanki porzeczek, odrobina soku z limonki, 4-5 łyżek syropu z agawy, 1/2 szklanki wody kokosowej
Przygotowanie: Poodrywać ogonki z porzeczek, umyć i wysuszyć owoce. Następnie luźno rozrzucone na papierze wstawić do zamrażalnika na 5-6 h. Wyjąć, dodać sok z limonki, syrop, wodę i dokładnie zblendować. Sorbet przełożyć do formy i włożyć do zamrażalnika na 1 h. Podawać z listkiem świeżej mięty i świeżymi owocami.