Domowe przepisy na nutellę. Smakują tak dobrze jak oryginał!
Uwielbiasz słodki czekoladowo-orzechowy krem, ale szukasz zdrowszych odpowiedników? Dobrze trafiłaś! Oto garść sprawdzonych przepisów na domową nutellę!
Przedstawiamy domowe przepisy na nutellę. To prawdziwa gratka dla łasuchów! Receptury są pyszne, proste i zawierają o wiele zdrowsze składniki niż produkty sklepowe. Przedstawiamy przepisy na wersję bez cukru, z daktylami, awokado, śliwkami… Znajdź swój ulubiony deser czekoladowy i stwórz domową nutellę, dzięki któremu zapomnisz o oryginalnym kremie!
Domowe przepisy na nutellę: proste i smaczne receptury
Słodki orzechowo-czekoladowy krem to ulubiony smakołyk dzieci i łasuchów. Jak zrobić jego domowy odpowiednik, który będzie zdrowszy niż oryginał, ale równie smaczny? Poniżej przepisy.
Nutella śliwkowa
Składniki: 5 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 8 łyżek kakao, gorzka czekolada
Przygotowanie: Śliwki umyj, poprzekrawaj na połówki i usuń z nich pestki. Wrzuć owoce do dużego garnka. Gotuj na małym ogniu. Często mieszaj, by się nie przypaliły. Kiedy śliwki będą już gęste, dodaj do nich cukier i kolejny raz zagotuj. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do masy. Wymieszaj. Następnie wsyp kakao. Gotuj na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści. Mieszaj, ale uważaj, by masa nie przywarła! Gorący krem nakładaj do słoików. Pasteryzuj około 10 minut. Przełóż masę do czystego słoika. Przechowuj domową nutellę w lodówce.
Nutella z awokado (bez cukru)
Składniki: szklanka prażonych orzechów laskowych, tabliczka czekolady gorzkiej bez cukru, łyżka oleju kokosowego, 10 daktyli, awokado, 3 łyżki mleka kokosowego, garść wiórków kokosowych
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni przez 1 min. Roztop tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i dodaj stopniowo olej oraz mleko kokosowe. Następnie dorzuć awokado, daktyle. Całość zmiksuj w blenderze na gładką i kremową konsystencję. Na koniec wsyp do kremu wiórki kokosowe. Przełóż masę do czystego słoika. Przechowuj krem w lodówce.
Nutella mleczna
Składniki: 100 g orzechów laskowych, 2 czubate łyżki kakao, ¼ szklanki syropu z agawy, 6-10 łyżek mleka
Przygotowanie: Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni przez 1 min. Wyjmij i przełóż je do czystej kuchennej ściereczki, zawiń i trzyj zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie, tym słodszy i smaczniejszy będzie krem (skórki dodają mu gorzkiego smaku). Wyłuskane orzechy umieść w naczyniu blendera. Zblenduj je na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodaj pozostałe składniki i wszystko zmiksuj na najwyższych obrotach. Przełóż masę do czystego słoika i przechowuj w lodówce.
Nutella z masłem orzechowym
Składniki: 150 g daktyli, ½ szklanki masła orzechowego, 3 łyżki kakao, 1/3 szklanki mleka (może być roślinne), 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie: Namocz daktyle na około 20 minuty. Zmiksuj je z masłem orzechowym, olejem kokosowym i kakao na gładki krem. Dolej odrobinę mleka. Wymieszaj. Przełóż masę do czystego słoika i przechowuj w lodówce.