Domowe przepisy na rafaello. Prawdziwa kokosowa słodycz!
Domowe przepisy na rafaello są proste i smaczne. Słodkie kuleczki kuszą egzotycznym, kokosowym aromatem, chrupiącymi wiórkami oraz orzechową nutką. Świetnie nadają się na domową imprezę, spotkanie ze znajomymi, prezent dla bliskiej osoby, czy świąteczny deser! Poznaj nasze przepisy i znajdź wśród nich swój ulubiony!
Domowe przepisy na rafaello: 3 najlepsze
Poniżej domowe receptury na słodkie i smaczne domowe rafaello. Słodkie kuleczki własnej roboty nie tylko są zdrowsze, ale też o wiele mniej kaloryczne niż oryginał. To doskonały zamiennik dla słynnych kokosowych słodkości ze sklepu!
Kuleczki rafaello z cukrem pudrem
Składniki: 20 dag mleka w proszku, 20 dag miękkiego masła, 20 dag wiórek kokosowych, 10 dag cukru pudru, 50 migdałów
Przygotowanie: Miękkie masło, mleko w proszku, cukier puder oraz wiórki utrzyj mikserem na puszystą masę. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw. Po chwili przecedź. Zahartuj je zimną wodą. Obierz migdały ze skórki (sparzona powinna dość łatwo odchodzić). Bierz w dłonie po odrobinie masy na rafaello i formuj z niej małe kulki, wkładając w środek każdej z nich migdał. Kulki na końcu obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw na 30 minut do lodówki, aby dobrze zastygły.
Kremowe rafaello domowe
140 ml wody, 220 g białego cukru, 130 g masła, 230 g mleka w proszku, 80 g wiórek kokosowych, 45 sztuk migdałów
Przygotowanie: Wlej do rondelka wodę, dodaj cukier i podgrzej do momentu, aż się rozpuści. Dodaj mleko w proszku, masło posiekane w kostkę oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzaj kilka godzin w lodówce, a najlepiej zostaw na całą noc. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut (po tym czasie można bez problemu ściągnąć z nich skórkę). Przy pomocy łyżeczki nabieraj małe porcje masy. W dłoniach formuj krem w kształt kulki, wkładając do środka migdał. Kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Rafaello po przygotowaniu schładzaj w lodówce.
Domowe rafaello w wersji fit
Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 2 szklanki/400 ml mleka kokosowego, 1 szklanka wiórek kokosowych, 3/4 szklanki migdałów, pół szklanki daktyli, laska wanilii, 3 łyżki Amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp do garnka i praż przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj mleko kokosowe i laskę wanilii. Gotuj na wolnym ogniu około 20 min, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodaj pokrojone na kawałki daktyle i 3/4 wiórek kokosowych – całość zblenduj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Migdały rozetrzyj na proszek (np. młynkiem do kawy), wsyp do miski z kaszą. Dodaj Amaretto i dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na 30 minut, po czym uformuj kuleczki. Do każdej pralinki włóż jeden migdał. Po zrobieniu pralinek każdą z nich obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw do lodówki na około 1 h.
Znacie inne domowe przepisy na rafaello? Podzielcie się!