Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Składniki na lody truskawkowe:

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • masło do podsmażenia
  • 2  jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • Suszone truskawki np. Crispy Natural

Przygotowanie:

Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę.  W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i  przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek Crispy Natural.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (274 głosów, średnia: 4,32 z 5)
zapisuję głos...