Domowe lody truskawkowe
Składniki na lody truskawkowe:
- 150 g truskawek (mogą być mrożone)
- masło do podsmażenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki
- Suszone truskawki np. Crispy Natural
Przygotowanie:
Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek Crispy Natural.

Dla ochłody nie tylko lody! – propozycje kulinarne na upalne dni
Warto zrobić. Na pewno są smaczne i dużo zdrowsze niż te ze sklepu.
Trochę spóźniony przepis, już o truskawkach.
Szkoda, że już po sezonie. Teraz jeszcze są jagody, a za chwilę maliny, to można wykorzystać.
Teraz jest truskawkowa pora więc mogę te lody zrobić z prawdziwymi owocami
Uwielbiam 🙂
Zachciało się lodów 😀
mniam 😉
surowe jajka do lodów?
Zjadłoby się!
Łatwy przepis ,warto zrobić.
Muszę koniecznie wypróbować
Przepisów na lody nigdy za wiele 🙂
W rzeczy samej 🙂
Dla ochłody dobre lody.
Ale smakowicie wyglądaja