Domowe lody dla dorosłych: Granita ogórkowa z Mojito

granita-ogorkowa-z-Mojito

Składniki na domowe lody: Granita ogórkowa z Mojito

Syrop (baza dla lodów):

1 kg białego cukru

1 kg wody

Składniki na smak lodów

  • 80 g syropu (jak wyżej)
  • 500 g miąższu ogórka
  • 50 g rumu
  • 30 g liści mięty

Sposób wykonania syropu:

Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia.

Sposób wykonania lodów: 

Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku.

Przepis przygotował dla Was Marco Ghia – szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (197 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. gogi000  22 lipca 2016 11:35

    Brzmi bardzo ciekawie 🙂 Na pewno wypróbuję przepis 😛

    Odpowiedz
  2. macierzanka  22 lipca 2016 19:47

    O! jakie lody,nigdy takich nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. martucha180  22 lipca 2016 20:29

    No i to są lody! 😀

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  22 lipca 2016 21:25

    Ciekawy przepis 🙂 Takich lodów jeszcze nie jadłam .

    Odpowiedz
  5. luna341  24 lipca 2016 16:28

    Ależ to musi być dobre 😛

    Odpowiedz
  6. ava  28 lipca 2016 08:44

    Moje smaki, tylko ten cukier jakoś bym zastąpiła 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  1 sierpnia 2016 09:45

    ogórki i mięta brzmi ciekawie

    Odpowiedz
  8. Dakota  5 sierpnia 2016 12:29

    Ograniczam spożywanie cukru, więc to nie jest przepis dla mnie, ale muszę przyznać, że te lody byłyby idealne w upalny dzień.

    Odpowiedz
  9. Aneta  27 września 2016 15:56

    Na lato w sam raz 🙂

    Odpowiedz
  10. martucha180  14 lipca 2017 14:15

    1 kg wody – ciekawe.

    Odpowiedz
  11. A. czy  15 lipca 2017 13:22

    Ciekawa jestem smaku tych lodów – pewnie się skuszę i przetestuje ten przepis XD

    Odpowiedz
  12. Ewcia  7 sierpnia 2018 16:06

    Wow <3 Super przepis!

    Odpowiedz
  13. martucha180  8 sierpnia 2018 22:17

    Spróbowałabym.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany